JAK ZAPLANOWAĆ WSPÓLNY LUNCH Z KOLEGAMI Z PRACY PO POWROCIE Z URLOPU
Spraw by praca była przyjemniejsza: zaplanuj wspólny lunch!
Nadszedł czas powrotów do pracy po wakacyjnym odpoczynku. Nie ma chyba lepszego sposobu na podzielenie się wspomnieniami z wakacji niż inicjatywa wspólnego zjedzenia zdrowego lunchu w biurowej kuchni z koleżankami i kolegami z pracy.
Korzyści ze wspólnego posiłku
Możliwość spotkania się podczas lunchu z kolegami z pracy lub z działu, w którym pracujesz daje Ci okazję na odnowienie relacji czy więzi, które zostały „zawieszone” na czas urlopów. Idea wspólnego posiłku, gdzie każdy ma swój wkład w jego przygotowanie, nie tylko kształtuje naszą kreatywność, wpływa na wydajność ale też stanowi pozytywny element integracji zespołu i wprowadza miłą atmosferę panującą między pracownikami. Ponadto pozwala zaoszczędzić czas i pieniądze.
Planowanie i komunikacja
Zaplanowanie wspólnych posiłków jest kluczem do sukcesu. Aby uniknąć efektu „głuchego telefonu” i ułatwić komunikację, warto założyć grupę na aplikacji mobilnej np. stworzyć grupę odbiorców na komunikatorze, na której można łatwo zainicjować następujące kwestie:
Przygotowanie wspólnego, idealnego lunchu
Oto kilka wskazówek jak stworzyć najlepszy lunch:
- Wybierz to co jest ogólnie dostępne – Ziarna takie jak ryż czy kuskus mogą być łatwo przygotowane w Ryżowym Garnuszku Maxi i stanowić podstawę głównego dania. Mięsa mogą być podawane jako przystawka z pieczywem lub sosami czy warzywami.
- Wielkość porcji ma znaczenie – Postaraj się przygotować tylko taką ilość jedzenia jaka zostanie zjedzona przez uczestników lunchu, tak aby nie dopuścić do nadmiaru jedzenia, które się zmarnuje. Ilość produktów można już skalkulować na etapie planowania.
- Zatrzymaj świeżość – Kiedy dania są już przygotowane, przed wyjściem do pracy, przechowuj je w lodówce, np. w Misce Alegra 2,5l, Alegra 740 ml lub w Alegra Salaterki.
Wskazówka: Sałatki, warzywa czy świeże owoce podawaj w Misce Nowa Fala 2,5l, na Nowa Fala Podwójnych Talerzach 700 ml lub przechowuj we Frutalince.
Transport i serwowanie
Aby zachować świeżość swojego lunchu, zapakuj przygotowane pojemniki Tupperware do przenośnej lodówki z wkładem chłodzącym. Pamiętaj, aby do każdego posiłku użyć oddzielnych pojemników, aby zapobiec mieszaniu się żywności podczas transportu.
Wskazówka: Nie zapomnij spakować podręcznych akcesoriów, które przydadzą się podczas serwowania posiłków. Należą do nich Alegra Szczypce, Ściereczki do osuszania, przyprawy, oraz ekologiczne worki na śmieci.
Sprzątanie i eko wskazówki
Po skończonym posiłku, mimo wielu zadań, pamiętaj aby zaangażować cały zespół do wspólnego sprzątania.
Zadbaj o środowisko, używaj jednorazowych, ekologicznych worków na śmieci, drewnianych sztućców oraz papierowych lub metalowych słomek. Pojemniki Tupperware, które posiadasz sprawią, że jeśli jakiekolwiek jedzenie nie zostało wykorzystane, możesz je bezpiecznie przechować i umieścić z łatwością w lodówce. Na pewno ktoś się jeszcze później nim poczęstuje.
Jesteście już gotowi do wdrożenia w życie idei wspólnego lunchu. Na wszelki wypadek zawsze warto mieć w zanadrzu kilka innych pomysłów na posiłki, w razie gdyby obowiązki w pracy nie pozwoliły wam na zaplanowanie lunchu w danym dniu.