JAK WYKORZYSTAĆ JEDZENIE POZOSTAŁE Z WEEKENDU?
Dziś pokażemy jak wykorzystać resztki jedzenia, tak by stworzyć efektowne, pełne smaku dania. Sprawdź jak nadać drugie życie weekendowym potrawom 😉
Kurczak
Czy myślałeś o bardziej eko i niedrogiej opcji spożywania posiłków w ciągu tygodnia? Jeśli tak, to możesz np. resztki z kurczaka wykorzystać do zrobienia sałatki lub klopsików drobiowych. Jako szybki i prosty sposób zrobienie obiadu rodzinnego polecamy również zrobienie potrawki z kurczaka lub lasagne z kurczakiem i cukinią.
Stek
Najlepszym sposobem na rozmrożenie steka jest włożenie go do piekarnika rozgrzanego do 120 C, na 20 min. Następnie należy przełożyć go na patelnię i podsmażać maśle z każdej strony po 1 minucie. Po usmażeniu przełożyć na deskę i pokroić na cienkie plastry. Podawać z kawałkami pieczonej dyni.
Makaron
Kto z nas nie lubi pysznych, tradycyjnych włoskich dań. Dlaczego zatem nie wykorzystać resztki mięsa czy warzyw i nie zrobić smacznej pasty caprese lub sosu bolońskiego do sałatki makaronowej.
Ryż
To doskonały składnik, który może być dodawany dosłownie do wszystkiego. To właśnie ryż bardzo często stanowi podstawę dla wielu posiłków. Jeśli zostanie, użyj go do sałatek, mięs lub ryb. Wygodnie jest go przygotować wcześniej i wstawić do lodówki w pojemnikach One Touch Fresh. A jeśli chcesz, aby Twoje kubki smakowe miały wyjątkowe doznania a potrawy wyglądały efektowniej, wykorzystaj w tym celu Foremkomanię. Rada Kucharza: Jeśli chcesz, aby Twoja potrawa z ryżem była bardziej wyrafinowana, zrób hamburgery ryżowe lub kokosowe curry.
Warzywa
Nie masz pomysłu jak wykorzystać resztki warzyw? Jest wiele możliwości na szybkie przygotowanie wartościowego dania takiego jak wegetariańskie quiche lub kuskus. Z warzyw, które Ci zostały możesz oczywiście też przygotować smaczną i zdrową zupę. I zabrać ją do pracy w naszym nieocenionym Kubku Cristallo.
3 Porady na efektowne wykorzystanie resztek:
Oto 3 sposoby na upiększenie dań i potraw z resztek jedzenia:
• Dodaj orzechy laskowe, pestki dyni, pestki słonecznika lub innych dodatków z zawartością białka, aby nieco wzbogacić swoje potrawy
• Udekoruj danie z resztek tartym lub pokrojonym w plasterki serem
• Do sałatki zawsze możesz dodać zdrowe i wartościowe awokado, całość polać ulubionym sosem.
Szukasz więcej eko wskazówek jak nie marnować jedzenia w okresie świątecznym? Sprawdź wpis o jadalnych, świątecznych dekoracjach.