JAK DEKOROWAĆ LUKREM PLASTYCZNYM? 5 NAJWAŻNIEJSZYCH WSKAZÓWEK
Niezależnie od tego, czy chcesz udekorować wspaniałe trzywarstwowe ciasto, swoje ulubione babeczki czy muffinki, lukier plastyczny stanowi doskonałą bazę do dekoracji Twoich kreatywnych, pomysłowych wypieków. Oczywiście możesz zrobić własny lukier plastyczny, niemniej na początek sugerujemy zakupienie gotowego.
Poniżej przedstawiamy 5 najważniejszych wskazówek dla osób, które pierwszy raz będą miały do czynienia z lukrem plastycznym!
1. Cierpliwość jest kluczem do sukcesu
Zanim zaczniesz dekorować swoje wypieki i obkładać je lukrem plastycznym, pozwól przygotowanym ciastom, ciasteczkom lub mini kopułkom całkowicie ostygnąć. Nie chcesz przecież, aby lukier się stopił lub zniekształcił! W miarę możliwości sugerujemy przygotować wszystkie wypieki na dzień przed dekorowaniem. Pamiętaj, aby przechowywać je w naszych pojemnikach na przykład z serii Warzywniak, aby ciasta zachowały świeżość.
2. Wszystko kręci się wokół smaku!
Bezbarwny lukier plastyczny nie jest dekoracją lubianą przez wszystkich, ale dzięki temu, że bardzo prosto jest nadać mu smak i kolor, może stać nie tylko ozdobą, lecz także atrakcyjnym składnikiem do spróbowania. Jeśli robisz to po raz pierwszy, niech to będzie prosty sposób jakim jest dodanie do lukru kropli dowolnego ekstraktu (na przykład waniliowego lub truskawkowego). Po dodaniu, delikatnie wyrabiaj masę. Możesz także dodać kakao lub użyć lukru plastycznego o smaku czekoladowym. Nasz słodki przepis z wykorzystaniem formy Mini Silikonowe Kopułki na Czekoladowo-Kokosowe Bąbelki – jest pełne wyjątkowego smaku, zatem nie musisz wiele robić podczas przygotowania tego lukru, im prościej, tym lepiej.
3. Dobrze rozwałkuj lukier plastyczny
Po pierwsze, dobrze, aby przygotowanie lukru plastycznego wykonywać w chłodnym, suchym pomieszczeniu. Oczywiście może się to odbywać w kuchni, niemniej jeśli robiłaś w niej wcześniej jakieś wypieki, poczekaj, aby „ochłonęła” lub dobrze ją wywietrz, zanim przystąpisz do wyrabiania masy plastycznej, inaczej masa będzie zbyt miękka co utrudni jej przygotowanie. Przy użyciu Wałka do ciasta, rozwałkuj masę na czystej, suchej powierzchni – doskonale się sprawdzi Silikonowa Mata! Podsyp ją odrobiną skrobi kukurydzianej, aby zapobiec przywieraniu. Masa powinna być rozwałkowana na grubość CIEŃSZĄ niż 0,5 cm.
4. Nakładanie lukru plastycznego na wypieki
Aby nie dopuścić do zsunięcia się lukru plastycznego z wypieku, należy dodać zarówno do ciasta, jak i do mini kopułek cienką warstwę kremu maślanego lub kremu czekoladowego, aby lukier mógł dobrze przywrzeć do całości! Przy użyciu Mini Silikonowej Łyżki należy równomiernie rozprowadzić cienką warstwę dowolnego kremu na lub wokół swoich pysznych smakołyków. Następnie delikatnie rozłożyć lukier plastyczny w dowolny sposób, nadając mu pożądany kształt – upewniając się jednak, że nie jest on ani za mały, ani za duży i perfekcyjnie pokryje nasze ciasta. Jako początkująca, powinnaś uprzednio nieco poćwiczyć nakładanie lukru na mniejsze ciastka czy mini kopułki.
5. Pole do popisu
Kiedy już ułożyłaś lukier plastyczny na swoich ulubionych wypiekach, to nadszedł czas na dekorowanie! Do wykonania różnych, niepowtarzalnych wzorów możesz w tym celu użyć Dekoratora Tuby z wymiennymi końcówkami, które są dostępne w kształcie: gwiazdki, różyczki, długopisu, rozety lub tradycyjnym, okrągłym. Jeśli masz ochotę bardziej poeksperymentować, możesz użyć również barwników w sprayu lub farbek spożywczych! Wykorzystując lukier plastyczny jaką najlepszą bazę dekoracyjną wszelkich wypieków, wszystkie elementy i ozdoby jakich potem dodatkowo użyjesz, sprawią, że Twoje dzieła nie tylko będą ożywione kolorystycznie, lecz także niepowtarzalne w smaku i odbiorze wizualnym. A wszystko za sprawą drobnych dekoracji aż po mini babeczki czy mini kopułki na wierzchu wypieków.
Zaglądaj na naszego bloga, aby być na bieżąco ze wszystkimi naszymi wskazówkami i poradami dotyczącymi nietuzinkowego i maksymalnego wykorzystania produktów Tupperware w kuchni i nie tylko.