Wstecz
ZUPA Z KURCZAKIEM
Etapy przygotowania
- Odetnij zieloną część dymki i odłóż ją na bok.
- Obierz czosnek i imbir. Zetrzyj imbir za pomocą mini tarki z serii Klik Klak. Rozdrobnij czosnek i białą część dymki za pomocą Supersonic Rozdrabniacza.
- Pokrój kurczaka na małe kawałki.
- Umieść kurczaka, zawartość Supersonic Rozdrabniacza, starty imbir i wodę w Micro Nova 2,25L. Wymieszaj wszystko, przykryj i wstaw do kuchenki mikrofalowej na 8 minut przy 600 watów. Zdejmij pokrywę, zamieszaj i wstaw do kuchenki mikrofalowej na kolejne 7 minut przy 600 watów.
- Jeśli używasz mrożonego zielonego groszku, opłucz go w celu rozmrożenia. Za pomocą Noża Szefa Kuchni pokrój łodygi selera na kawałki 2-3 mm. Używając Noża Precyzyjnego, pokrój brokuły na małe różyczki.
- Dodaj warzywa, liść laurowy, szafran, sól i pieprz do Micro Nova 2,25l. Zamieszaj, przykryj i wstaw ponownie do kuchenki mikrofalowej na około 5 do 6 minut (moc 600W). Odstaw na 10 minut.
- Za pomocą Nożyc rozdrobnij pietruszkę i zieloną część dymki.
- Dodaj sos sojowy(według smaku), posiekaną natkę pietruszki i zieloną część dymki do zupy i podawaj.
Składniki
Dla 4 porcji
- 2 pęczki dymki
- 1 ząbek czosnku
- 20 g świeżego imbiru
- 2 udka z kurczaka, pozbawione kości i bez skóry (± 300 g)
- 800 ml wody
- 200 g zielonego groszku
- 3 łodygi selera naciowego
- 250 g brokuł
- 1 liść laurowy
- 1 pinch szafranu
- 1 łyżeczka soli
- Pieprz
- Natka pietruszki
- 1 łyżka sosu sojowego