Wstecz
WYŚMIENITY BURGER
Etapy przygotowania
- Obrać cebulę i pokroić na cienkie plasterki; przekroić paprykę na pół, usunąć i wyrzucić nasiona, a następnie pokroić na cienkie plasterki. Wymieszać cebulę i paprykę z 2 łyżeczkami oliwy z oliwek i umieścić w Micro Pro Grillu. Umieścić pokrywę na pozycji Niskiej (grillowanie) i podgrzewać w kuchence mikrofalowej przez około 8 minut (moc 900W).
- W międzyczasie posmarować hamburgery pozostałym olejem.
- Natychmiast po zakończeniu podgrzewania warzyw, wyjąć je z Micro Pro Grilla i odłożyć na bok.
- Umieścić hamburgery w gorącym Micro Pro Grillu. Ustawić pokrywę na pozycji niskiej i podgrzewać w kuchence mikrofalowej przez około 3 minuty (moc 900W). Następnie obrócić hamburgery, przykryć ponownie i podgrzewać w kuchence mikrofalowej przez około 2 minuty (moc 900W). By uzyskać dobrze wypieczone hamburgery przedłużyć czas grillowania o około 2 minuty.
- Położyć plasterki sera na każdym hamburgerze, ustawić pokrywę na pozycji Wysokiej (zapiekanie) i podgrzewać w kuchence mikrofalowej przez około 1 minutę (moc 900W).
- Przekroić bułki do hamburgerów na pół. Posmarować je ketchupem i musztardą.
- Na bułce ułożyć pozostałe składniki. Podawać natychmiast.
Składniki
Dla 2 porcji
- 1 mała cebula
- 1 mała czerwona papryka
- 3 łyżeczki oliwy z oliwek (± 15 ml)
- 2 hamburgery (± 200 g każdy)
- Sól i pieprz
- Oliwa z oliwek
- 2 plastry sera cheddar
- 2 bułki do hamburgerów
- 2 łyżki musztardy
- 3 łyżki keczupu lub sosu barbecue
- 2 liście sałaty