Bądź Gospodynią

Wybierz język

Wstecz

Wielkanocne Bułeczki Zajączki

Dodaj do moich przepisów
całkowity czas
1:49 godziny
trudność
łatwy
czas przygotowania
30 min
czas oczekiwania
1:10 godziny
Czas gotowania
9 min

Odkryj tradycyjny sposób pieczenia z zachowaniem zasad zero waste

Etapy przygotowania

  1. Dodać do Miski do ciasta Plus 1L drożdże, 10 g mąki, 5 g cukru i 125 ml ciepłej wody (37-43ºC). Dobrze wymieszać składniki za pomocą Neo Silikonowej Łyżki, a następnie pozostawić w ciepłym miejscu na 10 minut lub do momentu spienienia się składników.
  2. Przesiać do Miski do ciasta Plus 3,5L pozostałą mąkę i przyprawy, a następnie wymieszać do połączenia. Dodać cukier i olej, a następnie wymieszać, rozcierając palcami, aż powstanie masa o konsystencji przypominającej bułkę tartą. Dodać rodzynki lub czekoladę w kawałeczkach.
  3. Na środku mieszanki w misce zrobić wgłębienie, dodać rozczyn drożdżowy i pozostałe 125 ml wody. Połączyć, aby powstało ciasto. W razie potrzeby dodać więcej wody, po 1 łyżce na raz.
  4. Wyłożyć ciasto na lekko oprószoną mąką Stolnicę i wyrabiać przez 5 minut, w razie potrzeby dodając więcej mąki. Przełożyć ciasto do czystej, lekko naoliwionej Miski do ciasta Plus 3,5L i przykryć. Pozostawić w ciepłym miejscu na 30 minut lub do czasu, gdy ciasto podwoi swoją objętość.
  5. Wyłożyć wyrośnięte ciasto na lekko oprószoną mąką Stolnicę i delikatnie zagnieść. Podzielić na 12 równych kulek. 8 kulek zagnieść w okrągłą bułeczkę i umieścić w Silikonowej Macie Premium. Pozostałe 4 kulki przekroić na pół.  Każdy kawałek zwinąć w walec i przeciąć na pół, aby uformować uszy. Przymocować do dużych kulek na macie, sklejając je wodą. Przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20-30 minut lub do podwojenia rozmiaru.
  6. Rozgrzać piekarnik do 180ºC, a następnie umieścić Silikonową Matę Premium na zimnej kratce lub metalowej blasze i wstawić do piekarnika.
  7. Piec przez 8-10 minut lub do uzyskania złotego koloru.
  8. Wyjąć z piekarnika za pomocą Silikonowej Rękawicy, posmarować dżemem morelowym i pozostawić do ostygnięcia. 

Dodatkowe informacje

Jeśli pieczenie sprawia Ci radość jak skaczącemu króliczkowi – witaj w klubie! Klub Zero Waste Tupperware® przedstawia nowy przepis, który jest nie tylko pyszny, ale także przyjazny dla środowiska, tradycyjny i wegański. Przygotuj się, aby złapać w ręce ciasto i upiec te wielkanocne zajączki!

Wskazówka: Wyrastanie ciasta jest jak robienie magicznych sztuczek: Rośnie i podwaja swoją objętość dzięki drożdżom, wodzie i naturalnym reakcjom chemicznym! Aby mieć pewność, że pozwolimy magii wykonać swoją pracę, musimy pozostawić ciasto w misce, która jest co najmniej dwa razy większa od ciasta, przykryć ją czystą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do odpoczynku.

 

Zabierzmy się do dekorowania naszych wielkanocnych zajączków

Jeśli udało Ci się powstrzymać chęć zjedzenia swoich eko zajączków, chcielibyśmy powiedzieć: Gratulujemy – masz silną wolę i udało Ci się przejść do najfajniejszej części przepisu!

 Aby udekorować nasze zajączki, zmieszamy następujące składniki, aby zrobić lukier: 150 g cukru pudru, ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego, szczyptę soli i 1 łyżkę wybranego mleka roślinnego. W razie potrzeby dodaj kilka kropli barwnika i wypełnij tą mieszanką Dekorator Tuba. Zabawa z różnymi rodzajami końcówek i tworzenie różnych kształtów będzie świetną zabawą dla całej rodziny!

I nasze wielkanocne bułeczki zajączki są gotowe do podania podczas wielkanocnych uroczystości! Teraz możesz je zabrać ze sobą wszędzie dzięki Pojemnikowi na tort Twist, który sprawi, że pozostaną pyszne i świeże jak wiosenny kwiat!

Spraw, by Twój dom rozkwitł tej wiosny i spędź najlepszy czas z rodziną, grając w tradycyjne gry i dekorując dom w ekologiczny sposób!

Dodaj do moich przepisów Drukuj przepis
Składniki

Dla 8 porcji

    Składniki na 8 Bułeczek Zajączków

    • 14 g suszonych drożdży
    • 385 g mąki pszennej
    • 45 g cukru
    • 250 ml wody
    • 0.5 łyżka mieszanki przypraw korzennych
    • 0.5 łyżka mielonego cynamonu
    • 50 ml oleju
    • 120 g czekolady w kawałkach lub rodzynek
    • 60 g dżemu morelowego
    Odkryj nasze produkty w najnowszym Katalogu Jesień - Zima 2024/25
    Pokaż
    • Szybka dostawa
    • Ochrona kupujących & ochrona danych
    • Bezpieczna płatność z szyfrowaniem SSL