Wstecz
Wegańska Pizza
Etapy przygotowania
- Zagotuj 500 ml (±2 szklanki) wody i zalej nerkowce. Namaczać je przez 30 minut.
- Do dużej miski (3,5L*) dodaj 150 ml (±⅔ szklanki) letniej wody, a następnie wmieszaj drożdże do całkowitego rozpuszczenia. Dodaj mąkę, oliwę z oliwek, cukier i sól, a następnie wymieszaj silikonową szpatułką. Wyrabiaj ciasto ręcznie, aż będzie gładkie i elastyczne. Upewnij się, że ciasto nie przykleja się do miski ani do dłoni.
- Napełnij większą miskę (6L*), lub zlew do połowy wodą o temperaturze ok. 37°C, uszczelnij miskę 3,5L pokrywką, umieść ją w wodzie i pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 30 minut.
- W międzyczasie przygotuj wegańską ricottę z nerkowców: Odcedź nerkowce, przepłucz zimną wodą i ponownie odcedź. Drobno rozdrobnij nerkowce i czosnek za pomocą SuperSonic Rozdrabniacza Extra. Dodaj 60 ml (±¼ szklanki) wody, sok z cytryny, sól i płatki drożdżowe (opcjonalnie). Zmiksuj ponownie bardzo dokładnie.
- Wyjmij ruszt z piekarnika i rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C.
- Ponownie wyrabiaj ciasto na pizzę przez ok. 30 sekund i oprósz je mąką. Za pomocą wałka rozwałkuj ciasto na Silikonowej Macie Premium na okrąg o średnicy ok. 30 cm, a następnie umieść Silikonową Matę Premium na zimnym ruszcie piekarnika.
- Rozprowadź sos do pizzy na cieście. Podziel ricottę z nerkowców w równych porcjach i rozprowadź na sosie do pizzy. Na wierzchu ułóż pokrojone w plasterki pieczarki.
- Posmaruj ricottę i grzyby oliwą z oliwek za pomocą silikonowego pędzelka.
- Umieść ruszt na drugim najniższym poziomie w piekarniku i piecz przez ok. 20-25 minut.
- Przed podaniem posyp świeżą bazylią.
Dodatkowe informacje
*Do przygotowania użyj misek z pokrywkami z kolekcji Miski do ciast Plus.
Płatki drożdżowe w przepisie na ricottę z nerkowców dodają rozkosznego, serowego smaku, jednocześnie wzbogacając danie o dodatkowe witaminy i minerały, tworząc pożywne i smaczne połączenie.
Składniki
Dla 1 porcji
Wegańska ricotta z nerkowców
- 560 ml wody
- 125 g orzechów nerkowca
- 0.5 ząbka czosnku (obranego)
- 15 ml soku z cytryny
- 1 duża szczypta soli
- 7 ml płatków drożdżowych (opcjonalnie)
Ciasto
- 150 ml ciepłej wody (±35°C)
- 20 g świeżych drożdży lub 5 g drożdży instant
- 250 g mąki uniwersalnej
- 30 ml oliwy z oliwek
- 2 ml cukru
- 2 ml soli
Dodatki
- 45 ml sosu do pizzy
- 50 g pieczarek
- Oliwa z oliwek
- Bazylia