Bądź Gospodynią

Wybierz język

Wstecz

ŚWIĄTECZNE PERLICZKI Z FRYTKAMI Z SELERA

Dodaj do moich przepisów
całkowity czas
3:05 godziny
trudność
zaawansowany
czas przygotowania
25 min
czas oczekiwania
5 min
Czas gotowania
2:35 godziny

Etapy przygotowania

  1. Nastaw piekarnik na 180°C.
  2. Supersonic Rozdrabniaczu Extra rozdrobnij na drobno imbirowe ciasteczka. Przy pomocy Extra Szefa, rozdrobnij na duże kawałki 300 g ugotowanych kasztanów jadalnych. Pokrój w kostkę foie gras.
  3. W Misce do ciasta Plus 3,5l, wymieszaj za pomocą Neo Silikonowej Łyżki ciasteczka, kasztany i foie gras.
  4. Nałóż do wnętrza perliczek mieszankę z ciasteczkami i użyj wykałaczek, aby przypiąć je zamknąć.
  5. Ułóż perliczki w Ultra Pro 5,7 l i polej je brandy. Pokrój masło na małe kawałki i ułuż na
    perliczkach. Posyp całość solą i pieprzem.
  6. Przykryj i piecz perliczki przez 1 godzinę 45 min. Wyjmij je z piekarnika i odstaw na 5 minut.
  7. Obierz selera i pokrój każdą główkę na 8 kawałków. Pokrój każdy kawałek za pomocą zestawu Fusion Samuraj (10 mm). Umieść pokrojonego selera w misce Mega trójka 2L razem z oliwą z oliwek. Zamknij miskę i wstrząśnij, aby dobrze wymieszać.
  8. Umieść seleraw UltraPro 3,3l, przykryj i piecz przez 40 min. w 210°C, następnie piecz bez przykrycia przez 10 min.
  9. W razie potrzeby podgrzej perliczki w piekarniku. Pokrój je na kawałki i podawaj z farszem, sosem i frytkami z selera.
Dodaj do moich przepisów Drukuj przepis
Składniki

Dla 8 porcji

  • 250 g piernikowych/imbirowych ciasteczek
  • 300 g ugotowanych kasztanów jadalnych
  • 200 g foie gras (można zastąpić mięsem mielonym wieprzowym)
  • 2 perliczki (1.5 kg każda)
  • 3 łyżki brandy (± 50 ml)
  • 50 g masła
  • Sól i pieprz
  • 2 główki selera (po około 800 g każda)
  • 2 łyżki oliwa z oliwek
  • Wykałaczki
Odkryj nasze produkty w najnowszym Katalogu Jesień - Zima 2024/25
Pokaż
  • Szybka dostawa
  • Ochrona kupujących & ochrona danych
  • Bezpieczna płatność z szyfrowaniem SSL