Wstecz
ŚWIĄTECZNE PERLICZKI Z FRYTKAMI Z SELERA
Etapy przygotowania
- Nastaw piekarnik na 180°C.
- W Supersonic Rozdrabniaczu Extra rozdrobnij na drobno imbirowe ciasteczka. Przy pomocy Extra Szefa, rozdrobnij na duże kawałki 300 g ugotowanych kasztanów jadalnych. Pokrój w kostkę foie gras.
- W Misce do ciasta Plus 3,5l, wymieszaj za pomocą Neo Silikonowej Łyżki ciasteczka, kasztany i foie gras.
- Nałóż do wnętrza perliczek mieszankę z ciasteczkami i użyj wykałaczek, aby przypiąć je zamknąć.
- Ułóż perliczki w Ultra Pro 5,7 l i polej je brandy. Pokrój masło na małe kawałki i ułuż na
perliczkach. Posyp całość solą i pieprzem. - Przykryj i piecz perliczki przez 1 godzinę 45 min. Wyjmij je z piekarnika i odstaw na 5 minut.
- Obierz selera i pokrój każdą główkę na 8 kawałków. Pokrój każdy kawałek za pomocą zestawu Fusion Samuraj (10 mm). Umieść pokrojonego selera w misce Mega trójka 2L razem z oliwą z oliwek. Zamknij miskę i wstrząśnij, aby dobrze wymieszać.
- Umieść seleraw UltraPro 3,3l, przykryj i piecz przez 40 min. w 210°C, następnie piecz bez przykrycia przez 10 min.
- W razie potrzeby podgrzej perliczki w piekarniku. Pokrój je na kawałki i podawaj z farszem, sosem i frytkami z selera.
Składniki
Dla 8 porcji
- 250 g piernikowych/imbirowych ciasteczek
- 300 g ugotowanych kasztanów jadalnych
- 200 g foie gras (można zastąpić mięsem mielonym wieprzowym)
- 2 perliczki (1.5 kg każda)
- 3 łyżki brandy (± 50 ml)
- 50 g masła
- Sól i pieprz
- 2 główki selera (po około 800 g każda)
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- Wykałaczki