Wstecz
ŚWIĄTECZNE CIASTECZKA
Etapy przygotowania
- W misce Maximilian 4,5l wymieszać za pomocą NeoTrzepaczki cukier, jajko i sól, aż masa stanie się biała. Dodać mąkę, cukier waniliowy i roztopione masło. Całość wymieszać przy użyciu Neo Silikonowej Łyżki. Ugnieść ciasto rękoma aż do połączenia wszystkich składników. Uformować kulę. Odstawić do lodówki na 30 min.
- Rozgrzać piekarnik do 180°C z funkcją termoobiegu.
- Rozłożyć Stolnicę i lekko podsypać ją mąką. Rozwałkować ciasto przy użyciu Wałka do ciasta wypełnionego zimną wodą oraz z 3 mm nakładką. Wałek również oprószyć mąką, aby ciasto się nie przyklejało.
- Po rozwałkowaniu, podsypać ciasto cukrem pudrem, aby Foremki do ciasta się nie przyklejały. Następnie przy użyciu Foremek do ciasta wycinać ciasteczka o pożądanych kształtach i umieścić je na Silikonowej Macie Premium (ułożonej na zimnej kratce piekarnika).
- Piec od 9 do 10 minut. Przed zdjęciem z Silikonowej Maty Premium odczekać około 5 minut aż ciasteczka ostygną.
Składniki
Dla 5 porcji
- 125 g cukru
- 1 pinch soli
- 1 średniej wielkości jajko
- 250 g mąki pszennej
- 0.5 łyżeczka cukru waniliowego
- 125 g masła
- Cukier puder