Bądź Gospodynią

Wybierz język

Wstecz

PYSZNY SERNICZEK

Dodaj do moich przepisów
całkowity czas
1:28 godziny
trudność
łatwy
czas przygotowania
15 min
czas oczekiwania
1:05 godziny
Czas gotowania
8 min

Etapy przygotowania

  1. W Supersonic Rozdrabniaczu Extra z końcówką z ostrzami, umieścić krakersy pełnoziarniste, cukier i cynamon. Przykryć pokrywą i pociągać za sznurek do momentu aż krakersy zostaną drobno rozdrobnione. Dodać masło i ponownie pociągnąć sznurkiem, do uzyskania jednolitej masy. Masa powinna mieć konsystencję podobną do piasku, nie powinna być zbyt mokra.
  2. Umieścić MicroPro Grill Pierścień w podstawie MicroPro Grilla i wypełnić go masą z krakersów. Za pomocą Ziemniaczanego Tłuczka, docisnąć aż do uzyskania równej warstwy spodu.
  3. Umieścić pokrywę w pozycji wysokiej i wstawić do kuchenki mikrofalowej na 8 minut, moc 600 W. Pozostawić krakersowy spód do całkowitego ostygnięcia bez wyjmowania z formy. Po całkowitym ostygnięciu spodu, umieścić go pozostawionego w formie w Pojemniku do mrożenia 2.25L i odstawić na bok.
  4. Przygotować wypełnienie: Wszystkie składniki z wyjątkiem śmietany umieścić w podstawie czystego Supersonic Rozdrabniacza Extra z końcówką mieszadła. Przykryć pokrywą i pociągnąć kilka razy sznurkiem, aż do uzyskania gładkiej masy. Odstawić na bok.
  5. W Kuchciku Plus umieścić śmietanę, przykryć pokrywą i ubić aż do uzyskania sztywnej masy. Ubitą śmietanę dodać do masy serowej i za pomocą Neo Silikonowej Łyżki delikatnie wymieszać aż do połączenia się wszystkich składników.
  6. Za pomocą Neo Silikonowej Łyżki rozprowadzić masę serową na wierzchu spodu z krakersów. Umieścić w Pojemniku do mrożenia 2.25L, przykryć i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  7. Po wyjęciu z lodówki, przed wyłożeniem, pozostawić sernik w pojemniku przez 5 min. Przy użyciu Neo Dużej Łopatki wyjąć z pojemnika gotowy sernik.
  8.  Podawać ze świeżymi owocami jagodowymi.

Dodatkowe informacje

Teraz czas, aby zabrać się za dekorację wierzchu sernika fantastycznymi dodatkami! Lato to absolutnie doskonały czas na sezonowe dodatki i na wykorzystanie tych wszystkich kwitnących jadalnych kwiatów i dojrzałych owoców, nie tylko jagód.

·        Cienka warstwa pulpy z marakui, którą można rozprowadzić po wierzchu masy serowej. (1)

·        Kto się oprze zjawiskowym jadalnym kwiatom w środku sezonu letniego? Rozsypanie ich na wierzchu ciasta przyniesie dodatkowy efekt wykwintności. (2)

·        Pokrojone na male cząstki figi i ułożone pestkami do góry na masie serowej, będą wyglądały przepięknie i smacznie.

·        Wykorzystaj aurę lata i otocz swój sernik plasterkami uroczych limonek (3) a pomiędzy kilka z nich powkładaj listki mięty – powstanie dzieło do pozazdroszczenia przez niejednego cukiernika.

Wskazówka: Nie tylko dodatki sprawiają, że sernik jest zrobiony na najwyższym poziomie – zadbaj też o spód! Dodaj do tradycyjnego ciasteczkowego spodu garść rozdrobnionych włoskich orzechów, migdałów czy nerkowców, wybierz swoje ulubione, aby dodać mu chrupkości i smaku.

 

I wreszcie przystąp do krojenia! Ale poczekaj – nie wystarczy, że tak po prostu użyjesz swojego Universal Noża Szefa Kuchni. O nie! Wypróbuj poniższe pomysły, aby w jak najbardziej efektywny sposób pokroić swoje apetyczne ciasto. (4)

1.               Kuchenny nóż z serii Universal Nóż Szefa Kuchni należy trzymać w gorącej wodzie i wycierać czystym ręcznikiem papierowych przed każdym krojeniem. Zapobiegnie to odkładaniu się kawałków ciasta z poprzedniego kawałka na wierzchu następnego kawałka.

2.               Pierwsze cięcie wykonać zaczynając od środka ku dołowi, aby podzielić ciasto na pół.

3.               Drugie pokrojenie wykonać o 2,5 cm w bok od pierwszego, kierując nóż w prawo na całej długości ciasta.

4.               Wyjąć kawałek (i podzielić na porcje według uznania), jednocześnie zsuwając dwie pozostałe duże połówki ciasta z powrotem do siebie.

5.               Teraz dzielimy całość na równe ćwiartki.

6.               Kawałki kroić wzdłuż przesuwając każdy z nich o cm.

7.               Wyjąć kolejny kawałek i ponownie zsunąć połówki ciasta z powrotem do siebie.

8.               Powtórzyć!

Mamy to –matematycznie poprawny sposób dzielenia ciasta. Ostatecznie, taki sposób jest gwarancją, że odsłonięty koniec sernika nie wyschnie ani nie stanie się mniej smaczny niż reszta ciasta nawet przez kilka dni – oczywiście jesli, ani Ty, ani, Twoja załoga nie skończycie tego wszystkiego podczas jednego podejścia!

 

 

Źródła:

 

(1) https://www.decor8blog.com/blog/2016/04/06/recipe-white-chocolate-passionfruit-cheesecake

(2) https://nmmeiyee.com/2018/06/16/matcha-cheese-tart-vegan-raw-gluten-free-refined-sugar-free/

(3) https://www.pinterest.at/pin/505036545713761486/

(4) https://www.dailymotion.com/video/x200fg0

 

Dodaj do moich przepisów Drukuj przepis
Składniki

Dla 4 porcji

  • 75 g krakersów pełnoziarnistych (5 łącznie)
  • 30 g cukru (2 łyżki)
  • 0.5 ml cynamonu (±1/8 łyżeczki)
  • 45 g masła (roztopionego); (±3 łyżki)

Masa serowa

  • 225 g miękkiego serka śmietankowego
  • 120 g cukru (±1/2 szklanki)
  • 1 ml ekstraktu z wanilii (±1/4 łyżeczki)
  • 125 ml śmietanki kremówki 36% (±1/2 szklanki)
  • 1 szczypta soli

Dodatki

  • Świeże owoce jagodowe
Odkryj nasze produkty w najnowszym Katalogu Jesień - Zima 2024/25
Pokaż
  • Szybka dostawa
  • Ochrona kupujących & ochrona danych
  • Bezpieczna płatność z szyfrowaniem SSL