Wstecz
Pudding z Mango i Chia
Etapy przygotowania
- Odmierz mleko migdałowe w Shakerze Plus o pojemności 600 ml.
- Dodaj cukier puder i nasiona chia, a następnie energicznie wstrząśnij.
- Umieść całość w lodówce na co najmniej 6 godzin, ponieważ nasiona chia potrzebują czasu, aby napęcznieć i stworzyć konsystencję puddingu.
- Obierz mango, usuń miąższ z pestki za pomocą noża uniwersalnego (np. z kolekcji Amazing), i pokrój na grube kawałki.
- Zmiksuj mango razem z sokiem z cytryny, sokiem pomarańczowym, kurkumą i cynamonem w rozdrabniaczu SuperSonic wysokim wyposażonym w ostrze, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Rozłóż pudding chia do miseczek, a następnie rozprowadź na wierzchu gotowe puree z mango i podawaj natychmiast, aby uzyskać najlepszy smak.
Dodatkowe informacje
Wskazówka dotycząca puddingu chia:
Oprócz mango, pudding chia można również wzbogacić przecierem morelowym, gruszkowym lub jabłkowym. Latem warto spróbować użyć świeżego przecieru malinowego lub jagodowego. To bardzo łatwy i wszechstronny wegański deser!
Składniki
Dla 4 porcji
- 350 ml mleka migdałowego
- 10 ml cukru pudru
- 70 g nasion chia
- 2 małe dojrzałe owoce mango
- 10 ml soku z cytryny
- 45 ml soku pomarańczowego
- 1 pinch mielonej kurkumy
- 1 pinch mielonego cynamonu