Bądź Gospodynią

Wybierz język

Wstecz

Popcorn waniliowy

Dodaj do moich przepisów
całkowity czas
8 min
trudność
łatwy
czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
3 min

Etapy przygotowania

  1. Przekrój laskę wanilii wzdłuż na pół i usuń nasiona**.
  2. W małej misce wymieszaj miękkie masło* z cukrem i ziarenkami wanilii.
  3. Odmierz i umieść ziarna popcornu w WOW Pop Micro Popcorn bez dodawania czegokolwiek innego. Umieść pokrywę w pozycji otwartej, wyrównując wentylowaną stronę pokrywy z otworami w podstawie.
  4. Umieść w kuchence mikrofalowej i ustaw na 3 minuty na wysoką moc ( ale maksymalnie 1000 watów). Pozostań w pobliżu kuchenki mikrofalowej i uważnie nasłuchuj trzasków. Gdy wyskakiwanie zwolni do około 2 sekund między wyskakiwaniem, wyłącz kuchenkę mikrofalową. W zależności od kuchenki mikrofalowej, czas może być krótszy lub dłuższy niż 3 minuty.
  5. Gdy popcorn będzie gotowy, pozostaw pokrywę w pozycji otwartej i wytrząśnij nieuprażone ziarna.
  6. Niezwłocznie dodaj mieszankę masła do gorącego popcornu; umieść pokrywę w pozycji zamkniętej i delikatnie potrząsaj przez około 30 sekund, aż masło całkowicie się rozpuści. Jeśli masło nie jest całkowicie roztopione, umieść WOW Pop Micro Popcorn w kuchence mikrofalowej na 10 do 20 sekund przy mocy 600 W, a następnie ponownie wstrząśnij.
  7. Opcjonalnie: Ponownie podgrzewaj w kuchence mikrofalowej przez 20 sekund z mocą 600 W bez pokrywy, aby uzyskać jeszcze większą chrupkość. Następnie wymieszaj ostatni raz z zamkniętą pokrywą przez ok. 10 sekund.

Dodatkowe informacje

*Masło musi być wystarczająco miękkie, aby można je było mieszać widelcem lub łyżką. Jeśli temperatura pokojowa nie jest wystarczająca, można podgrzać masło w kuchence mikrofalowej na niskiej mocy (360 W) przez ok. 20 sekund, aby zmiękło. Ważne jest, aby masło było miękkie, ale nie całkowicie roztopione, aby mogło się stopić po dodaniu do popcornu. Dodanie całkowicie roztopionego masła może spowodować nierównomierne doprawienie.

**Oczyszczona laska wanilii jest nadal bardzo aromatyczna i może być przechowywana w celu przygotowania domowego cukru waniliowego. Wystarczy umieścić ją w pojemniku One Touch Fresh z cukrem. Możesz wstrząsnąć cukrem, aby jeszcze bardziej wzmocnić aromat.

Ważna uwaga: Po użyciu, w celu wyczyszczenia, należy zdemontować szklany dysk z silikonowej podstawy i obchodzić się z nim ze szczególną ostrożnością. Ta część jest delikatna i może pęknąć, jeśli zostanie upuszczona.

Dodaj do moich przepisów Drukuj przepis
Składniki

Dla 4 porcji

  • 1 laska wanilii
  • 30 g masła niesolonego ( w temperaturze pokojowej*)
  • 30 g cukru
  • 60 g ziaren kukurydzy na popcorn
Odkryj nasze produkty w najnowszym Katalogu Jesień - Zima 2024/25
Pokaż
  • Szybka dostawa
  • Ochrona kupujących & ochrona danych
  • Bezpieczna płatność z szyfrowaniem SSL