Wstecz
Popcorn czekoladowy z dodatkami
Etapy przygotowania
- Zetrzyj czekoladę osobno za pomocą tarki Grate N Store (na grubych oczkach). Aby uzyskać najlepsze rezultaty, umieść czekoladę i tarkę Grate N Store w lodówce na 15 minut przed tarciem, aby obie były zimne, a czekolada nie zaczęła się topić podczas tarcia.
- Jeśli używasz cukru pudru, połącz wybrane dodatki i cukier puder w małej misce. Odstaw na później.
- Odmierz i umieść ziarna popcornu w WOW Pop Micro Popcorn bez dodawania czegokolwiek innego. Umieść pokrywę w pozycji otwartej, wyrównując wentylowaną stronę pokrywy z otworami w podstawie.
- Umieść w kuchence mikrofalowej i ustaw na 3 minuty na wysoką moc ( ale maksymalnie 1000 watów). Pozostań w pobliżu kuchenki mikrofalowej i uważnie nasłuchuj trzasków. Gdy wyskakiwanie zwolni do około 2 sekund między wyskakiwaniem, wyłącz kuchenkę mikrofalową. W zależności od kuchenki mikrofalowej, czas może być krótszy lub dłuższy niż 3 minuty.
- Gdy popcorn będzie gotowy, pozostaw pokrywę w pozycji otwartej i wytrząśnij nieuprażone ziarna.
- Niezwłocznie dodaj startą czekoladę do gorącego popcornu, umieść pokrywę w pozycji zamkniętej i delikatnie wstrząsaj przez ok. 30 sekund. Dodaj wybrane dodatki (opcjonalnie cukier puder) i ponownie wstrząśnij.
- Rozłóż gotowy popcorn na Silikonowej Macie Premium i pozostaw do ostygnięcia. Jeśli temperatura w pomieszczeniu przekracza 23-25°C, włóż go do lodówki na 15 minut.
Ten krok ma na celu uniknięcie przyklejania się czekolady do palców, ale możesz go pominąć. - Popcorn można następnie umieścić w misce do serwowania i przechowywać w temperaturze pokojowej do momentu podania (jeśli temperatura pokojowa nie przekracza 25°C).
Dodatkowe informacje
Ważna uwaga: Po użyciu, w celu wyczyszczenia, należy zdemontować szklany dysk z silikonowej podstawy i obchodzić się z nim ze szczególną ostrożnością. Ta część jest delikatna i może pęknąć, jeśli zostanie upuszczona.
Składniki
Dla 4 porcji
- 50 g ciemnej lub mlecznej czekolady
- 50 g ziaren kukurydzy na popcorn
Jeśli używana jest ciemna czekolada (opcjonalnie)
- 15 ml cukru pudru lub lukru
Dodatki do wyboru
- 25 g wiórków kokosowych
- 25 g orzechów laskowych (drobno posiekanych lub grubo startych)
- 25 g orzechów włoskich (drobno posiekanych lub grubo startych)
- 40 g ciasteczek korzennych (drobno posiekanych lub grubo startych)