Wstecz
Pizza Zawijana
Etapy przygotowania
- Do dużej miski do wyrabiania ciasta (3,5L*) wlej letnią wodę, a następnie wmieszaj drożdże do całkowitego rozpuszczenia. Dodaj mąkę, oliwę z oliwek, cukier i sól, a następnie wymieszaj silikonową łyżką. Wyrabiaj ciasto ręcznie, aż będzie gładkie i elastyczne. Upewnij się, że ciasto nie przykleja się do miski ani do dłoni.
- Napełnij większą miskę (6L*), lub zlew do połowy wodą o temperaturze ok. 37°C, uszczelnij miskę 3,5L pokrywką, umieść ją w wodzie i pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 30 minut.
- W międzyczasie pokrój pieczarki i podsmaż je na patelni z odrobiną oleju przez kilka minut. Pokrój suszone pomidory na małe kawałki.
- Ponownie zagniataj ciasto na pizzę przez ok. 30 sekund i oprósz je mąką. Za pomocą wałka rozwałkuj ciasto na posypanej mąką powierzchni na prostokąt o wymiarach ok. 25×45 cm.
- Rozłóż sos pomidorowy i wszystkie pozostałe składniki równomiernie na cieście. Zroluj ciasto tak, aby powstał rulon o długości 45 cm, a następnie pokrój na 8 równych kawałków.
- Oprósz Ultra Pro 2L mąką i umieść w nim pionowo 8 zwiniętych kawałków pizzy.
- Przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 20 min.
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Umieść Ultra Pro na drugim najniższym poziomie w piekarniku i piecz bez przykrycia przez około 30 minut.
Dodatkowe informacje
*Do przygotowania użyj misek z pokrywkami z kolekcji Miski do ciast Plus.
Składniki
Dla 8 porcji
Ciasto
- 180 ml ciepłej wody (±35°C)
- 20 g świeżych drożdży lub 5 g drożdży instant
- 300 g mąki uniwersalnej
- 15 ml oliwy z oliwek
- 2 ml cukru
- 2 ml soli
Dodatki
- 100 g pieczarek
- 15 ml oliwy z oliwek
- 50 g suszonych pomidorów
- 100 g rozdrobnionej mozzarelli
- 45 ml sosu do pizzy