Wstecz
Pizza z mąki kukurydzianej
Etapy przygotowania
- Wyjmij ruszt z piekarnika i rozgrzej piekarnik do 220°C. Umieść Silikonową Matę premium na zimnym ruszcie piekarnika.
- W rondlu o pojemności 1,9L zagotuj wodę z solą. Dodaj mąkę kukurydzianą i margarynę, a następnie mieszaj trzepaczką, aż zawartość będzie gładka i zgęstnieje.
- Przełóż zawartość łyżką na silikonową matę premium do pieczenia i równomiernie rozprowadź, lekko ubijając brzegi, aby utworzyć chrupiacy brzeg.
- Piecz przez 30 minut.
- Posmaruj pizzę sosem i równomiernie posyp serem, przyprawami i wybranymi dodatkami, a następnie piecz ponownie przez 10 minut.
- Pozostaw do ostygnięcia na 10 minut przed ostrożnym przeniesieniem z silikonowej maty na deskę do krojenia.
Składniki
Dla 1 porcji
- 550 ml wody
- 2 ml soli
- 155 g mąki kukurydzianej
- 15 ml margaryny
- 8 ml włoskiej przyprawy ziołowej
- 5 ml czosnku granulowango
- 80 ml sosu do pizzy
- 60 g rozdrobnionej mozzarelli
- wybrane dodatki (np. pomidory, cebula itp.)