Wstecz
PIZZA W ROŻKU
Etapy przygotowania
- W misce Świeża Czwórka 300ml wymieszaj drożdże, wodę, oliwę z oliwek i cukier. Odstaw na 10 minut.
- W Misce do ciasta 3L wymieszaj mąkę i sól. Dodaj Zawartość Miski Świeża Czwórka 300ml i za pomocą Neo Łyżki do mieszania mieszaj ciasto tak długo, aż przestanie przyklejać się do miski (w razie potrzeby dodaj odrobinę mąki). Następnie zagniataj ciasto rękami przez chwilę.
- Zamknij miskę i umieścić ją letniej kąpieli wodnej ( woda ok. 35°C w zlewie). Pozwól wyrastać ciastu przez ok. 30-40 minut lub do momentu odskoczenia pokrywy.
- Wyjmij kratkę z piekarnika i nastaw go na temperaturę 190°C.
- Zagnieć ponownie ciasto i rozwałkuj je Wałkiem do ciasta na prostokąt o wymiarach około 20×50 cm.
- Wytnij podłużne paski za pomocą narzędzia do krojenia Rożkomanii, a następnie zwiń paski wokół rożków.
- Za pomocą Silikonowego Pędzelka Plus lekko nasmaruj ciasto na rożkach olejem, a następnie obtocz w parmezanie.
- Na zimnej kratce z piekarnika połóż Silikonową Matę Premium a na niej ustaw rożki z ciastem.
- Piecz przez ok. 12 min. Następnie odstaw na 5 minut do przestygnięcia. Po tym czasie ściągnij ciasto z rożków.
- Napełnij wybranymi składniki: pokrojone w kostkę pomidory z szynką, serem, oliwkami i kilkoma
liśćmi rukoli.
Składniki
Dla 8 porcji
- 1 opakowanie suchych drożdży (5 g) lub 20 g świeżych
- 125 ml letniej wody (ok. 30°C)
- 2 łyżki oliwy z oliwek (± 30 ml)
- 1 pinch cukru
- 200 g mąki uniwersalnej
- 0.5 łyżeczka soli
To coat
- 2 łyżki oleju (± 30 ml)
- 100 g sera typu Parmesan (tartego)
Składniki na nadzienie
- do wyboru (np. pokrojone pomidory, szynka, oliwki, rukola)