Wstecz
Pizza Klasyczna
Etapy przygotowania
- Do dużej miski do wyrabiania ciasta (3,5L*) wlej wodę, a następnie wmieszaj drożdże do całkowitego rozpuszczenia. Dodaj mąkę, oliwę z oliwek, cukier i sól, a następnie wymieszaj Silikonową Łyżką. Wyrabiaj ciasto ręcznie, aż będzie gładkie i elastyczne. Upewnij się, że ciasto nie przykleja się do miski ani do dłoni.
- Napełnij większą miskę (6L*), lub zlew do połowy wodą o temperaturze ok. 37°C, uszczelnij miskę 3,5L pokrywką, umieść ją w wodzie i pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 30 minut.
- Wyjmij ruszt z piekarnika i rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C bez funkcji termoobiegu.
- Ponownie ugniataj ciasto na pizzę przez ok. 30 sekund i oprósz je mąką. Za pomocą wałka rozwałkuj ciasto na Silikonowej Macie Premium na okrąg o średnicy ok. 30 cm, a następnie umieść silikonową matę na zimnym ruszcie piekarnika.
- Rozsmaruj sos do pizzy na rozwałkowanym cieście, a następnie posyp serem i preferowanymi dodatkami, pokrojonymi na małe kawałki.
- Umieść ruszt na najniższym poziomie w piekarniku i piecz przez ok. 20 minut.
Dodatkowe informacje
*Szybko i łatwo zetrzesz mozzarellę za pomocą tarki Grate N Store. Do przygotowania użyj misek z pokrywkami z kolekcji Miski do ciast Plus.
Składniki
Dla 1 porcji
Ciasto
- 120 ml ciepłej wody (±35°C)
- 20 g świeżych drożdży lub 5 g drożdży instant
- 225 g mąki uniwersalnej
- 30 ml oliwy z oliwek
- 2 ml cukru
- 2 ml soli
Dodatki
- 80 ml sos do pizzy
- 125 g mozzarelli (pokrojonej lub startej)
- Dodatki do wyboru (pepperoni, plasterki pomidora, plasterki oliwek, plasterki pieczarek, plasterki cebuli, plasterki papryki, świeża bazylia itp.)