Wstecz
Pizza gofrowa
Etapy przygotowania
- Wyjmij ruszt i blaszki do pieczenia z piekarnika, a następnie rozgrzej piekarnik do 220°C.
- W 3-litrowej misce wymieszaj proszek do pieczenia, mąkę, sól i żółtka. Wymieszaj za pomocą Neo Trzepaczki Pionowej, jednocześnie dolewając mleko. Dodaj oliwę z oliwek, parmezan i oregano i wymieszaj.
- W urządzeniu Kuchcik Plus ustawionym na 1. biegu ubij białka na sztywną pianę i delikatnie dodaj je do masy w misce za pomocą silikonowej łyżki.
- Równomiernie rozprowadź ciasto w 8 zagłębieniach 2 formach Silikonowe Gofry umieszczonych na zimnym ruszcie piekarnika lub metalowej blasze do pieczenia i piecz przez 11-12 minut.
- Niezwłocznie wyjmij gofry z formy na Silikonową Matę Premium umieszczoną na zimnym ruszcie piekarnika lub metalowej blaszce do pieczenia.
- Posmaruj gofry sosem do pizzy, dodaj pokrojone w plasterki pieczarki, szynkę pokrojoną w paski i mozzarellę pokrojoną w cienkie plasterki lub kostkę. Posyp odrobiną oregano i skrop oliwą z oliwek każdego gofra.
- Piecz ponownie w temperaturze 220°C, przez 5-6 minut.
Składniki
Dla 8 porcji
Ciasto na gofry
- 5 ml proszku do pieczenia
- 175 g mąki uniwersalnej
- 2 ml soli
- 3 jajka (oddzielone żółtka od białek)
- 200 ml mleka
- 50 ml oliwy z oliwek
- 100 g tartego parmezanu
- 5 ml suszonego oregano
Dodatki
- 200 ml sosu do pizzy
- 100 g pieczarek
- 90 g szynki
- 250 g mozzarelli
- oregano do podania
- oliwa z oliwek do podania