Wstecz
Pikantny Dip Cebulowy
Etapy przygotowania
- Umieść cebulę w SuperSonic Rozdrabniaczu Wysokim wyposażonym w nasadkę z ostrzami, przykryj i kilkakrotnie pociągnij sznurek, aby posiekać zawartość.
- Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj cebulę i podsmaż, od czasu do czasu mieszając, aż cebula zacznie się rumienić, około 2-3 min.
- Zmniejsz ogień i kontynuuj smażenie, często mieszając, aż cebula będzie złocista, około 7–8 min. Zdejmij z ognia i całkowicie ostudź.
- Umieść połowę ostudzonej cebuli razem z zieloną cebulą w SuperSonic Rozdrabniaczu Wysokim, wyposażonym w nasadkę z ostrzami. Przykryj i pociągnij za sznurek kilka razy, aby rozdrobnić składniki.
- Zdejmij ostrze i zamień na mieszadło, dodaj pozostałe składniki, w tym pozostałą cebulę, przykryj i pociągnij kilka razy sznurek, aby wszystko wymieszać. Podawaj ze świeżymi warzywami lub chipsami ziemniaczanymi.
Dodatkowe informacje
Aby przygotować domową mieszankę przyprawy do steków, połącz następujące przyprawy i przechowuj w hermetycznym pojemniku.
• 30 ml / ±2 łyżki soli
• 15 ml / ±1 łyżka mielonego czarnego pieprzu
• 15 ml / ±1 łyżka czosnku w proszku
• 15 ml / ±1 łyżka cebuli w proszku
• 15 ml / ±1 łyżka brązowego cukru
• 15 ml / ±1 łyżka wędzonej papryki
• 15 ml / ±1 łyżka kminku
• 15 ml / ±1 łyżka suszonego tymianku
Składniki
Dla 10 porcji
- 4 średnie żółte cebule
- 30 ml oliwy z oliwek
- 4 cebule dymki
- 525 g jogurtu greckiego
- 10 ml przyprawy do steków*