Wstecz
PIKANTNE MARYNOWANE CEBULE
Etapy przygotowania
- Cebulę* pokroić w cienkie plasterki, a paprykę na małe kawałki (nie usuwać nasion**).
- W Słoju 3l do marynowania ułożyć cebulę i dodać na wierzchu pokrojone papryczki.
- Aby przygotować zalewę, na średnim ogniu zagotować wodę, sos sojowy, cukier i ocet. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 10 min. Mieszać, aż cukier się rozpuści.
- Pozostawić zalewę do ostygnięcia na 5 minut, a następnie zalać nią cebulę.
- Zamknąć pokrywą do przetworów, schłodzić w temperaturze pokojowej i wstawić do lodówki na 2-3 dni przed otwarciem, aby umożliwić rozwinięcie się smaków przed spożyciem.
- Po otwarciu przechowywać pionowo w lodówce i spożyć w ciągu 30 dni.
Dodatkowe informacje
Okres przechowywania
- Odstawić na co najmniej 5 dni przed spożyciem.
- Zamknięte słoje można przechowywać w lodówce do 30 dni.
- Otwarte słoje można przechowywać w lodówce do 30 dni. Okres przechowywania może się różnić w zależności od jakości użytych warzyw i środków higienicznych podjętych podczas przygotowywania.
WSKAZÓWKA:
* Oszczędź czas, używając Multi Szatkownicy Junior do szybkiego krojenia cebuli (grubość 2)
** Aby zmniejszyć poziom ostrości, można usunąć nasiona z papryczek chili.
Składniki
Dla 10 porcji
- 1.7999999523163 kg obranej cebuli
- 100 g czerwonej papryczki jalapeno
- 100 g zielonej papryczki serrano
Zalewa
- 580 ml wody
- 290 g sosu sojowego
- 105 g cukru granulowanego
- 125 g białego octu (7% kwasu)