Wstecz
Niebiańskie połączenie – muffiny bananowe nadziewane czekoladą
Muffinki bananowe nadziewane czekoladą nie tylko sprawią, że Twój dom będzie pachniał niebiańsko, ale również zadowolą Twoich najbliższych podczas słodkiego śniadania czy pikniku za miasto.
Etapy przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 180°C (bez termoobiegu).
- Banany rozgnieć widelcem w Misce do ciasta Plus 3,5 l.
- Dodać jajko, olej, mleko i ekstrakt waniliowy do Miski do ciasta Plus 3,5 l i ubijaj, aż wszystkie składniki zostaną połączone.
- Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól do mokrych składników. Wymieszaj wszystkie składniki za pomocą Neo Silikonowej Łyżki, aż do uzyskania jednolitej masy.
- Dodaj kawałki czekolady i wymieszaj całość.
- Umieść formę Silikonowe Babeczki na zimnej półce piekarnika.
- Równomiernie rozłóż ciasto na formie Silikonowe Babeczki. Następnie piecz przez 20-25 minut.
- Pozostaw do ostygnięcia.
- Podczas gdy muffiny stygną, rozpuść 85 g czekolady w kąpieli wodnej.
- Wytnij otwory w muffinach za pomocą Uniwersalnego Noża Precyzyjnego.
- Ostrożnie wlej roztopioną czekoladę do otworów i umieść formę w lodówce na 1 godzinę.
- Wyjmij babeczki z formy i podawaj z ulubionym napojem.
Dodatkowe informacje
Wypieki z dodatkiem bananów nie wymagają cukru, co oznacza, że możesz udoskonalić swoje wypieki, wypełniając je pysznymi kawałkami czekolady. Muffinki bananowe nadziewane czekoladą nie tylko sprawią, że Twój dom będzie pachniał niebiańsko, ale również zadowolą Twoich najbliższych podczas słodkiego śniadania czy pikniku za miasto.
Składniki
Dla 12 porcji
- 2 banany (dojrzałe)
- 1 jajko
- 80 ml oleju roślinnego
- 60 ml mleka (tradycyjnego lub roślinnego)
- 5 ml ekstraktu waniliowego
- 185 g mąki pszennej
- 5 ml proszku do pieczenia
- 5 ml sody oczyszczonej
- 1 ml soli
- 60 g kawałków czekolady
Nadzienie
- 500 ml wrzącej wody
- 85 g kawałków czekolady