Wstecz
Mięsne kąski z masłem czosnkowym
Etapy przygotowania
- Odetnij nadmiar tłuszczu ze steku i pokrój go na kawałki wielkości ok. 2,5 cm
- Do dużej miski dodaj pokrojone mięso, olej, sos Worcestershire, sól, pieprz i rozmaryn. Wymieszaj, aby równomiernie pokryć mięso. Marynuj przez 30 minut.
- Nagrzej Air Fryer do temperatury 200°C przez 5 minut.
- Umieść jak najwięcej kawałków steku bez przepełnienia, zostawiając trochę miejsca pomiędzy każdym kawałkiem, w koszu Air Fryer i piecz przez 4-6 minut, odwracając w połowie czasu pieczenia (wybierz krótszy czas dla medium rare, dłuższy dla medium). Boki powinny być ładnie skarmelizowane i chrupiące. Powtórz czynność z pozostałymi kawałkami mięsa.
- Podczas gdy steki się pieką, połącz w małej misce roztopione masło i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Ugotowane kęsy mięsa stekowego wrzuć do masła czosnkowego, posyp świeżo posiekaną pietruszką i podawaj.
Składniki
Dla 2 porcji
- 450 g mięsa na stek (ribeye, polędwica)
- 15 ml oliwy z oliwek (±1 łyżka)
- 15 ml sosu Worcestershire (±1 łyżka)
- 2 ml soli (±½ łyżeczki)
- 2 ml pieprzu (±½ łyżeczki)
- 2 ml suszonego rozmarynu (±½ łyżeczki)
- 45 ml solonego masła (roztopionego) (±3 łyżeczki)
- 3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
- 15 ml pietruszki (rozdrobnionej) (±1 łyżka)