Bądź Gospodynią

Wybierz język

Wstecz

Mięsne kąski z masłem czosnkowym

Dodaj do moich przepisów
całkowity czas
32 min
trudność
łatwy
czas przygotowania
15 min
czas oczekiwania
5 min
Czas gotowania
12 min

Etapy przygotowania

  1. Odetnij nadmiar tłuszczu ze steku i pokrój go na kawałki wielkości ok. 2,5 cm
  2. Do dużej miski dodaj pokrojone mięso, olej, sos Worcestershire, sól, pieprz i rozmaryn. Wymieszaj, aby równomiernie pokryć mięso. Marynuj przez 30 minut.
  3. Nagrzej Air Fryer do temperatury 200°C przez 5 minut.
  4. Umieść jak najwięcej kawałków steku bez przepełnienia, zostawiając trochę miejsca pomiędzy każdym kawałkiem, w koszu Air Fryer i piecz przez 4-6 minut, odwracając w połowie czasu pieczenia (wybierz krótszy czas dla medium rare, dłuższy dla medium). Boki powinny być ładnie skarmelizowane i chrupiące. Powtórz czynność z pozostałymi kawałkami mięsa.
  5. Podczas gdy steki się pieką, połącz w małej misce roztopione masło i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  6. Ugotowane kęsy mięsa stekowego wrzuć do masła czosnkowego, posyp świeżo posiekaną pietruszką i podawaj.
Dodaj do moich przepisów Drukuj przepis
Składniki

Dla 2 porcji

  • 450 g mięsa na stek (ribeye, polędwica)
  • 15 ml oliwy z oliwek (±1 łyżka)
  • 15 ml sosu Worcestershire (±1 łyżka)
  • 2 ml soli (±½ łyżeczki)
  • 2 ml pieprzu (±½ łyżeczki)
  • 2 ml suszonego rozmarynu (±½ łyżeczki)
  • 45 ml solonego masła (roztopionego) (±3 łyżeczki)
  • 3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
  • 15 ml pietruszki (rozdrobnionej) (±1 łyżka)
Odkryj nasze produkty w najnowszym Katalogu Jesień - Zima 2024/25
Pokaż
  • Szybka dostawa
  • Ochrona kupujących & ochrona danych
  • Bezpieczna płatność z szyfrowaniem SSL