Wstecz
MARYNOWANY CZOSNEK
Etapy przygotowania
- Do Słoja 3l do marynowania włożyć ząbki czosnku.
- Wlać wodę i ocet ryżowy do słoika i zamknąć pokrywą do przetworów. Pozostawić w temperaturze pokojowej na 5 dni, aby pozbyć się ostrego smaku.
- Po 5 dniach w rondelku wymieszać sos sojowy, cukier oraz sól i gotować przez 5 min. na średnim ogniu. Ciągle mieszać, aby cukier nie skarmelizował się na dnie. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia na 10 min.
- Odlać 720 ml / ±3 szklanki zalewy octowej ze słoja i odstawić. Wlać zalewę sojową do słoja. Jeśli jest jeszcze miejsce, dodać zalewę octową do poziomu zwężania się słoja i zamknąć słój pokrywą do przetworów.
- Przechowywać w pozycji pionowej w chłodnym, ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej. Zawartość będzie gotowa do spożycia w ciągu 3 tygodni.
- Po otwarciu przechowywać pionowo w lodówce i spożyć w ciągu 30 dni.
Dodatkowe informacje
Okres przechowywania
- Odstawić na co najmniej 3 tygodnie przed spożyciem.
- Zamknięte słoje można przechowywać do 30 dni w chłodnym, ciemnym miejscu.
- Otwarte słoje można przechowywać w lodówce do 30 dni. Okres przechowywania może się różnić w zależności od jakości użytych warzyw i środków higienicznych podjętych podczas przygotowywania.
Składniki
Dla 10 porcji
- 1.75 kg ząbków czosnku
Zalewa
- 460 ml wody
- 920 ml octu ryżowego
- 225 ml sosu sojowego
- 450 g cukru granulowanego
- 130 g soli koszernej