Bądź Gospodynią

Wybierz język

Wstecz

MARYNOWANY CZOSNEK

Dodaj do moich przepisów
całkowity czas
2:20 godziny
trudność
łatwy
czas przygotowania
5 min
czas oczekiwania
2 godziny
Czas gotowania
15 min

Etapy przygotowania

  1. Do Słoja 3l do marynowania włożyć ząbki czosnku.
  2. Wlać wodę i ocet ryżowy do słoika i zamknąć pokrywą do przetworów. Pozostawić w temperaturze pokojowej na 5 dni, aby pozbyć się ostrego smaku.
  3. Po 5 dniach w rondelku wymieszać sos sojowy, cukier oraz sól i gotować przez 5 min. na średnim ogniu. Ciągle mieszać, aby cukier nie skarmelizował się na dnie. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia na 10 min.
  4. Odlać 720 ml / ±3 szklanki zalewy octowej ze słoja i odstawić. Wlać zalewę sojową do słoja. Jeśli jest jeszcze miejsce, dodać zalewę octową do poziomu zwężania się słoja i zamknąć słój pokrywą do przetworów.
  5. Przechowywać w pozycji pionowej w chłodnym, ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej. Zawartość będzie gotowa do spożycia w ciągu 3 tygodni.
  6. Po otwarciu przechowywać pionowo w lodówce i spożyć w ciągu 30 dni.

Dodatkowe informacje

Okres przechowywania         

  • Odstawić na co najmniej 3 tygodnie przed spożyciem.
  • Zamknięte słoje można przechowywać do 30 dni w chłodnym, ciemnym miejscu.
  • Otwarte słoje można przechowywać w lodówce do 30 dni. Okres przechowywania może się różnić w zależności od jakości użytych warzyw i środków higienicznych podjętych podczas przygotowywania.
Dodaj do moich przepisów Drukuj przepis
Składniki

Dla 10 porcji

  • 1.75 kg ząbków czosnku

Zalewa

  • 460 ml wody
  • 920 ml octu ryżowego
  • 225 ml sosu sojowego
  • 450 g cukru granulowanego
  • 130 g soli koszernej
Odkryj nasze produkty w najnowszym Katalogu Jesień - Zima 2024/25
Pokaż
  • Szybka dostawa
  • Ochrona kupujących & ochrona danych
  • Bezpieczna płatność z szyfrowaniem SSL