Bądź Gospodynią

Wybierz język

Wstecz

MARYNOWANE POMIDORY

Dodaj do moich przepisów
całkowity czas
35 min
trudność
łatwy
czas przygotowania
15 min
czas oczekiwania
10 min
Czas gotowania
10 min

Etapy przygotowania

  1. Umyć pomidory i cebulę.
  2. Wydrążyć pomidory. Cebulę przekroić na pół, a następnie cienko pokroić w półplasterki**.
  3. Do Słoja 3l do marynowania włożyć cebulę, koper, ziele angielskie, liście laurowe i czosnek, a następnie dodać pomidory. Nie napełniać powyżej poziomu zwężania się słoika.
  4. Aby przygotować zalewę, gotować wodę na dużym ogniu przez ok. 5-8 min., a następnie dodać cukier i sól. Mieszać aż do rozpuszczenia. Dodać ocet i wymieszać do połączenia się składników.
  5. Pozostawić zalewę do ostygnięcia na 5 minut, a następnie zalać nią pomidory. Napełnić do poziomu zwężania się słoika.
  6. Pozostawić na 10 minut, aby zalewa rozeszła się między składnikami. W razie potrzeby dolać więcej zalewy do poziomu zwężania się słoja, a następnie zamknąć słój pokrywą na przetwory.
  7. Przechowywać słoik w pozycji pionowej do 6 miesięcy w chłodnym, ciemnym miejscu. Zawartość będzie gotowa do spożycia w ciągu 2–3 tygodni.
  8. Po otwarciu przechowywać pionowo w lodówce i spożyć w ciągu 20 dni.

Dodatkowe informacje

Okres przechowywania

  • Marynowane pomidory są gotowe w ciągu 2-3 tygodni.
  • Zamknięte słoje można przechowywać do 6 miesięcy w chłodnym, ciemnym miejscu.
  • Otwarte słoje można przechowywać w lodówce do 20 dni. Okres przechowywania może się różnić w zależności od jakości użytych warzyw i środków higienicznych podjętych podczas przygotowywania.

WSKAZÓWKA:

* Konsystencja może ulec zmianie podczas przechowywania, dlatego zaleca się użycie twardych lub lekko niedojrzałych pomidorów.

** Oszczędź czas, używając Multi Szatkownicy Junior do szybkiego krojenia cebuli (grubość 2)

Dodaj do moich przepisów Drukuj przepis
Składniki

Dla 10 porcji

  • 1.7999999523163 kg pomidorów rzymskich*, wydrążonych
  • 0.5 obranej cebuli (ok. 75 g)
  • 30 g świeżego kopru
  • 2 liście laurowe
  • 4 całe ziarenka ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku, obrane

Zalewa

  • 1.5 l wody
  • 55 g cukru granulowanego
  • 75 g gruboziarnistej soli morskiej
  • 175 ml białego octu (7% kwasu)
Odkryj nasze produkty w najnowszym Katalogu Jesień - Zima 2024/25
Pokaż
  • Szybka dostawa
  • Ochrona kupujących & ochrona danych
  • Bezpieczna płatność z szyfrowaniem SSL