Wstecz
MARYNOWANE POMIDORY
Etapy przygotowania
- Umyć pomidory i cebulę.
- Wydrążyć pomidory. Cebulę przekroić na pół, a następnie cienko pokroić w półplasterki**.
- Do Słoja 3l do marynowania włożyć cebulę, koper, ziele angielskie, liście laurowe i czosnek, a następnie dodać pomidory. Nie napełniać powyżej poziomu zwężania się słoika.
- Aby przygotować zalewę, gotować wodę na dużym ogniu przez ok. 5-8 min., a następnie dodać cukier i sól. Mieszać aż do rozpuszczenia. Dodać ocet i wymieszać do połączenia się składników.
- Pozostawić zalewę do ostygnięcia na 5 minut, a następnie zalać nią pomidory. Napełnić do poziomu zwężania się słoika.
- Pozostawić na 10 minut, aby zalewa rozeszła się między składnikami. W razie potrzeby dolać więcej zalewy do poziomu zwężania się słoja, a następnie zamknąć słój pokrywą na przetwory.
- Przechowywać słoik w pozycji pionowej do 6 miesięcy w chłodnym, ciemnym miejscu. Zawartość będzie gotowa do spożycia w ciągu 2–3 tygodni.
- Po otwarciu przechowywać pionowo w lodówce i spożyć w ciągu 20 dni.
Dodatkowe informacje
Okres przechowywania
- Marynowane pomidory są gotowe w ciągu 2-3 tygodni.
- Zamknięte słoje można przechowywać do 6 miesięcy w chłodnym, ciemnym miejscu.
- Otwarte słoje można przechowywać w lodówce do 20 dni. Okres przechowywania może się różnić w zależności od jakości użytych warzyw i środków higienicznych podjętych podczas przygotowywania.
WSKAZÓWKA:
* Konsystencja może ulec zmianie podczas przechowywania, dlatego zaleca się użycie twardych lub lekko niedojrzałych pomidorów.
** Oszczędź czas, używając Multi Szatkownicy Junior do szybkiego krojenia cebuli (grubość 2)
Składniki
Dla 10 porcji
- 1.7999999523163 kg pomidorów rzymskich*, wydrążonych
- 0.5 obranej cebuli (ok. 75 g)
- 30 g świeżego kopru
- 2 liście laurowe
- 4 całe ziarenka ziela angielskiego
- 2 ząbki czosnku, obrane
Zalewa
- 1.5 l wody
- 55 g cukru granulowanego
- 75 g gruboziarnistej soli morskiej
- 175 ml białego octu (7% kwasu)