Wstecz
MARYNOWANE PIECZARKI
Etapy przygotowania
- Usunąć szypułki z pieczarek i umyć kapelusze.
- Pokroić cebulę w krążki o grubości 5 mm*.
- Aby przygotować zalewę, gotować wodę na dużym ogniu przez ok. 5-8 min., a następnie dodać pozostałe składniki zalewy. Mieszać aż do połączenia i rozpuszczenia składników.
- Do zalewy dodać pieczarki i gotować przez ok. 3-4 min.
- Do Słoja 3l do marynowania włożyć ząbki czosnku i pokrojoną w plasterki cebulę.
- Wyjąć pieczarki z zalewy** i włożyć do słoika. Nie napełniać powyżej poziomu zwężania się słoja.
- Pozostawić zalewę do ostygnięcia na 5 minut, a następnie zalać nią pieczarki. Napełnić do poziomu zwężania się słoja.
- Pozostawić na 10 minut, aby zalewa rozeszła się między składnikami. W razie potrzeby dolać więcej zalewy do poziomu zwężania się słoja, a następnie zamknąć słój pokrywą do marynowania.
- Przechowywać nieotwarty słój do 6 miesięcy w chłodnym, ciemnym miejscu. Zawartość będzie gotowa do spożycia w ciągu 2–3 tygodni.
- Po otwarciu przechowywać pionowo w lodówce i spożyć w ciągu 20 dni.
Dodatkowe informacje
Okres przechowywania
- Marynowane pieczarki są gotowe w ciągu 2-3 tygodni.
- Zamknięte słoje można przechowywać do 6 miesięcy w chłodnym, ciemnym miejscu.
- Otwarte słoje można przechowywać w lodówce do 20 dni. Okres przechowywania może się różnić w zależności od jakości użytych warzyw i środków higienicznych podjętych podczas przygotowywania.
WSKAZÓWKA:
* Oszczędź czas, używając Multi Szatkownicy Junior do szybkiego krojenia cebuli (grubość 2)
** Można użyć Neo Dużego Cedzaka, aby wyjąć pieczarki z gorącej zalewy.
Składniki
Dla 10 porcji
- 2.4000000953674 kg pieczarek
- 1 obrana cebula (±120 g)
- 10 obranych ząbków czosnku
Zalewa
- 600 ml wody
- 100 ml białego octu (7% kwasu)
- 40 ml oleju rzepakowego lub canola
- 40 g soli koszernej
- 30 g cukru granulowanego
- 5 ml ziarenek czarnego pieprzu
- 5 liści laurowych