Wstecz
MARYNOWANE MARCHEWKI
Etapy przygotowania
- Marchewki obrać i pokroić w plasterki** o grubości 1 cm.
- Aby przygotować zalewę, gotować wodę i ocet na dużym ogniu przez ok. 5-8 min., a następnie dodać cukier i sól. Mieszać aż do rozpuszczenia.
- Dodać marchewki i gotować przez ok. 2 min. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez około. 10 min.
- Do Słoja 3l do marynowania włożyć nasiona gorczycy i selera.
- Wyjąć marchewkę*** z zalewy i włożyć do słoika. Nie napełniać powyżej poziomu zwężania się słoja.
- Pozostawić zalewę do ostygnięcia na 5 minut, a następnie zalać nią marchewkę. Napełnić do poziomu zwężania się słoja.
- Pozostawić na 10 minut, aby zalewa rozeszła się między składnikami. W razie potrzeby dolać więcej zalewy do poziomu zwężania się słoja, a następnie zamknąć słój pokrywą do marynowania.
- Przechowywać słój w pozycji pionowej do 6 miesięcy w chłodnym, ciemnym miejscu.
- Po otwarciu przechowywać pionowo w lodówce i spożyć w ciągu 20 dni.
Dodatkowe informacje
Okres przechowywania
- Marynowane marchewki jest gotowa w ciągu 2-3 tygodni.
- Zamknięte słoje można przechowywać do 6 miesięcy w chłodnym, ciemnym miejscu.
- Otwarte słoje można przechowywać w lodówce do 20 dni. Okres przechowywania może się różnić w zależności od jakości użytych warzyw i środków higienicznych podjętych podczas przygotowywania.
WSKAZÓWKA:
* Można użyć mniejszej ilości nasion gorczycy i selera w zależności od upodobań smakowych. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, dodawać nasiona warstwami, aby nie wszystkie były osadzone na dnie.
** Oszczędź czas, używając Multi Szatkownicy Junior do szybkiego krojenia marchewki (grubość 3).
*** Można użyć Neo Dużego Cedzaka, aby wyjąć marchewkę z gorącej zalewy.
Składniki
Dla 10 porcji
- 3 kg marchewki
- 60 ml całych nasion gorczycy
- 30 ml całych nasion selera*
Zalewa
- 150 ml wody
- 850 ml białego octu (7% kwasu)
- 300 g cukru granulowanego
- 12 ml soli morskiej