Wstecz
MAROKAŃSKI KURCZAK
Etapy przygotowania
- Obrać pomidory za pomocą Obieraczki uniwersalnej, pokroić na osiem części i usunąć nasiona. Obrać cebulę i cienko pokroić.
- Obrać czosnek, imbir i rozdrobnić za pomocą SuperSonic Rozdrabniacza Wysokiego.
- Pokroić kurczaka na duże kawałki (± 40 g)i umieść je w Micro Szybkowarze. Dodać przyprawy, mąkę i wymieszać wszystko za pomocą za pomocą Neo Silikonowej Łyżki.
- Do Micro Szybkowaru przełożyć zawartość Rozdrabniacza,świeże pomidory, krojone pomidory z puszki, cebulę i cynamon. Wymieszać wszystko i zamknąć Micro Szybkowar.
- Podgrzewać w kuchence mikrofalowej przez około 12-13 minut (moc 900W), następnie odstawić na 10 minut by w naczyniu spadło ciśnienie.
- Ponownie wszystko wymieszać, a następnie podawać z kuskusem lub ryżem.
Składniki
Dla 4 porcji
- 200 g pomidorów
- 1 cebula (± 150 g)
- 3 ząbki czosnku
- 15 g świeżego korzenia imbiru
- 500 g piersi z kurczaka
- 2 łyżki mielonego kminku (± 30 ml)
- 1 łyżka mielonej kolendry (± 15 ml)
- 1 szczypta szafranu
- 2 łyżki mąki pszennej (± 30 ml)
- 1 laska cynamonu
- 200 g krojonych pomidorów z puszki
- Sól i pieprz