Wstecz
KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM I BEZĄ
Etapy przygotowania
- Wymieszać mąkę, masło, cukier i jajko w Misce do ciasta 3l, zagnieść kruche ciasto. Powstałe ciasto umieścić w misce Niezbędna Trójka 600 ml i odstawić na 30 minut.
- Za pomocą Wałka do ciasta rozwałkować ciasto, a następnie wyłożyć nim formę do pieczenia ( o średnicy około 28 cm).
- Rozgrzać piekarnik do 200°C, z funkcją pieczenia góra/dół i podpiec ciasto przez 15 minut. Następnie odstawić do ostudzenia.
- Obrać rabarbar, pokroić go na kawałki i wymieszać z cukrem oraz skrobią.
- Rozprowadzić równomiernie rabarbar na podpieczonym cieście i piec przez kolejne 25 minut w temperaturze 190°C.
- W międzyczasie ubić jajka z połową cukru w Kuchciku lub Kuchciku Plus na I biegu aż do uzyskania prawie sztywnej piany. Dodać drugą połowę cukru i dalej ubijać. Następnie przestawić bieg II i ubijać aż masa stanie się delikatnie błyszcząca. .
Opcjonalnie: pokroić liście mięty w paski i dodać do białek, aby nadać bezie orzeźwiającego smaku. - Przy użyciu Neo Silikonowej Łyżki rozprowadzić bezę na cieście i piec przez kolejne 15-20 minut.
- Odstawić do ostygnięcia, a następnie serwować, delektując się smakiem.
Dodatkowe informacje
Kruchość, chrupkość, soczystość, słodkość – a to wszystko w jednym kęsie ciasta. Zaprzyjaźnij się z jednym z najpopularniejszych składników wiosennego sezonu, jakim jest rabarbar. To wszechmocne warzywo niezależnie od tego, czy zakupione w markecie lub na bazarku, czy pochodzące z przydomowej uprawy jest ucztą dla podniebienia, w tym harmonijnym połączeniu tego słodkiego rabarbaru z kruchą bezą. Te niewiarygodne doznania jakich doświadczysz podczas zjedzenia jednego kawałka, natychmiast skłonią Cię do ukrojenia kolejnego, zanim skończysz ten pierwszy!
Składniki
Dla 12 porcji
Kruche ciasto
- 300 g mąki
- 190 g masła
- 100 g cukru
- 1 jajko
Masa
- 1 kg rabarbaru
- 35 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 100 g cukru
Beza
- 5 białek
- 250 g cukru
- 2 gałązki mięty (opcjonalnie)