Wstecz
KAWA PARZONA NA ZIMNO KONCENTRAT
Etapy przygotowania
- Umieść metalowy filtr w Kawowej Karafce. Wsyp do filtra kawę aż do linii wskazującej na koncentrat (115-125 g/25-27łyżek).
- Powoli nalewaj wodę w temperaturze 1°C – 25°C. Pozwól wodzie opaść na dno karafki przed dodaniem kolejnej porcji wody. Zapobiegnie to przepełnieniu filtra. Napełnij karafkę do linii napełnienia wodą (gdzie stykają się filtr metalowy z lejkiem z tworzywa sztucznego).
- Wstaw do lodówki na 8-12 godzin.
- Wyciągnij filtr i wyrzucić jego zawartość.
- Podając kawę wymieszaj ją z wodą, mlekiem, kostkami lodu lub innymi wybranymi dodatkami.
Dodatkowe informacje
WSKAZÓWKA: Najlepiej rozcieńczać kawę na filiżankę, a nie całą karafkę. Pozwoli to dłużej zachować świeżość kawy.
WSKAZÓWKA: Możesz zamrozić resztki zimnego koncentratu kawy w Lodowcu i użyć kawowych mrożonych kostek do innych napojów.
Składniki
Dla 8 porcji
- 125 g średnio mielonej kawy
- filtrowana woda