Bądź Gospodynią

Wybierz język

Wstecz

Karmelizowane jabłka z kruszonką malinową

Dodaj do moich przepisów
całkowity czas
45 min
trudność
łatwy
czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
25 min

Etapy przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 210°C.
  2. Jabłka obierz i wydrąż gniazda nasienne, a następnie pokrój w dużą kostkę.
  3. Wsyp równomiernie  80g cukru do Rondla Niskiego 2 L z Kolekcji Żeliwnej. Włącz kuchenkę na średnio-wysoki ogień i pozwól cukrowi stopić się i skarmelizować bez dotykania go, nie mieszaj. Po 3-4 minutach cukier zacznie się topić, a po kilku minutach nabierze ładnego złotobrązowego karmelowego koloru.
  4. Do karmelu dodaj pokrojone w kostkę jabłka, a następnie gotuj na średnim ogniu przez ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
  5. Dodaj mrożone maliny do jabłek na rondlu niskim i zamieszaj raz.
  6. Połącz migdały mielone z brązowym cukrem, mąką i kawałkami masła w SuperSonic Rozdrabniaczu Extra. Mieszaj razem, aż uzyskasz szorstką mieszankę przypominającą gruboziarnisty piasek (upewnij się, że nie mieszasz zbyt długo, aby uniknąć sklejenia się kruszonki i uzyskania zwartego ciasta). Posyp kruszonką owoce w patelni.
  7. Wstaw rondel niski do piekarnika. Piecz przez około 25 minut.
  8. Podawaj na ciepło z lodami waniliowymi lub cynamonowymi.
Dodaj do moich przepisów Drukuj przepis
Składniki

Dla 6 porcji

  • 5 jabłek (±250 g)
  • 80 g cukru
  • 200 g mrożonych malin
  • 70 g mielonych migdałów
  • 70 g brązowego cukru
  • 70 g mąki uniwersalnej
  • 70 g masła
Odkryj nasze produkty w najnowszym Katalogu Jesień - Zima 2024/25
Pokaż
  • Szybka dostawa
  • Ochrona kupujących & ochrona danych
  • Bezpieczna płatność z szyfrowaniem SSL