Wstecz
Karmelizowane jabłka z kruszonką malinową
Etapy przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 210°C.
- Jabłka obierz i wydrąż gniazda nasienne, a następnie pokrój w dużą kostkę.
- Wsyp równomiernie 80g cukru do Rondla Niskiego 2 L z Kolekcji Żeliwnej. Włącz kuchenkę na średnio-wysoki ogień i pozwól cukrowi stopić się i skarmelizować bez dotykania go, nie mieszaj. Po 3-4 minutach cukier zacznie się topić, a po kilku minutach nabierze ładnego złotobrązowego karmelowego koloru.
- Do karmelu dodaj pokrojone w kostkę jabłka, a następnie gotuj na średnim ogniu przez ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Dodaj mrożone maliny do jabłek na rondlu niskim i zamieszaj raz.
- Połącz migdały mielone z brązowym cukrem, mąką i kawałkami masła w SuperSonic Rozdrabniaczu Extra. Mieszaj razem, aż uzyskasz szorstką mieszankę przypominającą gruboziarnisty piasek (upewnij się, że nie mieszasz zbyt długo, aby uniknąć sklejenia się kruszonki i uzyskania zwartego ciasta). Posyp kruszonką owoce w patelni.
- Wstaw rondel niski do piekarnika. Piecz przez około 25 minut.
- Podawaj na ciepło z lodami waniliowymi lub cynamonowymi.
Składniki
Dla 6 porcji
- 5 jabłek (±250 g)
- 80 g cukru
- 200 g mrożonych malin
- 70 g mielonych migdałów
- 70 g brązowego cukru
- 70 g mąki uniwersalnej
- 70 g masła