Wstecz
JABŁKOWO-NUGATOWE CIASTKA
Etapy przygotowania
- Nastaw piekarnik na 200°C.
- Połóż Silikonową Matę Premium na zimnej kratce z piekarnika.
- Pokrój ciasto francuskie na 6 prostokątnych części o wymiarach około 9 x 13 cm. Ułóż je na papierze do pieczenia.
- Obierz jabłka i usuń z nich gniazda nasienne. Następnie pokrój je na plastry przy pomocy Multi Szatkownicy Junior (grubość nr 2).
- Wymieszaj żółtka z wodą, następnie posmaruj nimi płaty ciasta francuskiego używając Silikonowego Pędzelka.
- Ułóż plastry jabłka na cieście francuskim, a na jabłkach kawałki nugatu.
- Połóż kratkę na najniższym poziomie piekarnika i piecz przez około 22-25 minut.
- Podawaj z lodami waniliowymi.
Składniki
Dla 6 porcji
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 6 małych jabłek (ok. 130 g każde)
- 1 żółtko
- 1 łyżka wody (ok. 15 ml)
- 50 g nugatu