Wstecz
Irlandzki gulasz wieprzowy
Etapy przygotowania
- Obierz cebulę, marchew i czosnek. Pokrój je i seler na kawałki. Pokrój wieprzowinę na ok. 50 g kawałki.
- Podsmaż kawałki wieprzowiny w rondlu, delikatnie ze wszystkich stron, aż ładnie się zrumienią. Posyp mąką i wymieszaj, aby obtoczyć mięso. Zdejmij z ognia, dodaj ciemne piwo, pokruszoną kostkę bulionu rosołowego, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i liście laurowe.
- Umieść zawartość z rondla, cebulę, marchew, seler i czosnek w Micro Szybkowarze.
Wymieszaj, zamknij i podgrzewaj w kuchence mikrofalowej przez 27 minut z mocą 900 watów. Odstaw na 15 minut, aż ciśnienie spadnie. - Używając Supersonic rozdrabniacza, posiekaj liście pietruszki i posyp gulasz przed podaniem go z tłuczonymi ziemniakami lub świeżym makaronem.
Składniki
Dla 4 porcji
- 1 cebula
- 200 g marchewek
- 2 ząbki czosnku
- 150 g łodygi selera
- 800 g łopatki wieprzowej
- 2 łyżki mąki uniwersalnej (± 30 ml)
- 400 ml ciemnego piwa
- 1 kostka bulionu rosołowego
- 70 g koncentratu pomidorowego
- Sól i pieprz
- 2 liście laurowe
- 3 gałązki natki pietruszki