Wstecz
Francuski Burger Cebulowy
Etapy przygotowania
- W średniej misce połącz mieloną wołowinę, przyprawy do zupy cebulowej, sos Worcestershire i sól. Pozostaw do marynowania na co najmniej 1 godzinę, pamiętając o osiągnięciu temperatury pokojowej przed smażeniem.
- Na dużej patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Dodaj pokrojoną cebulę, dopraw solą i podsmaż na oleju. Dolej bulion wołowy, zmniejsz ogień do małego i smaż ok. 45 minut, mieszając od czasu do czasu, aż cebula się zrumieni i skarmelizuje.
- W ciągu ostatnich 5-10 minut karmelizacji, dodaj na patelnię ocet balsamiczny. Wyłącz ogień i włóż cebulę do osobnego pojemnika. Poczekaj, aż patelnia ostygnie, a następnie dokładnie ją wyczyść.
- Równomiernie podziel mieloną wołowinę na 6 równych porcji i uformuj kotlety za pomocą Praski do hamburgerów.
- Postaw czystą, dużą patelnię na średnim ogniu, w razie potrzeby dodając niewielką ilość oleju. Na patelnię włóż 3 kotlety burgerowe i smaż przez 2-3 minuty.* Obróć kotleciki, znowu smaż przez 1-2 minuty, następnie dodaj pokrojony ser na wierzch, przykryj patelnię i smaż przez 1 minutę. Dostosuj czas smażenia według potrzeb, aż do osiągnięcia pożądanego stopnia wysmażenia. Zdejmij z patelni i powtórz z pozostałymi kotletami.
- Zdejmij burgery z patelni i odstaw na 5-10 minut przed podaniem.
- Gdy burgery odpoczywają, do małej miski dodaj majonez, musztardę i starty czosnek, potem wymieszaj.
- Nałóż sos na bułki burgerowe, połóż kotelty, dodaj karmelizowaną cebulę i inne dodatki.
Dodatkowe informacje
*Sprawdź temperaturę wewnętrzną, aby dowiedzieć się, czy burger jest już taki, jak lubisz!
I pamiętaj, aby zdjąć burgery z patelni na chwilę przed osiągnięciem żądanej temperatury, ponieważ temperatura wewnętrzna będzie nadal rosła po smażeniu.
Medium rare: 130°
Medium: 140°
Medium well: 150°
Well done: 160°
Składniki
Dla 6 porcji
- 680 g mielonej wołowiny
- 30 g Mieszanki przypraw do zupy cebulowej
- 15 ml sosu Worcestershire
- 2 ml soli
Karmelizowana Cebula
- 15 ml oliwy z oliwek
- 2 duże słodkie cebule
- 2 ml soli
- 60 ml rosołu wołowego
- 15 ml octu balsamicznego
Majonez ala dijon
- 75 g majonezu
- 30 ml musztardy Dijon
- 1 duży ząbek czosnku
Do podania
- Podgrzane bułki burgerowe typu brioche
- Dowolny ser w plasterkach
- Gotowany boczek, sałata, pomidor (opcjonalnie)