Bądź Gospodynią

Wybierz język

Wstecz

Falafel

Dodaj do moich przepisów
całkowity czas
49 min
trudność
łatwy
czas przygotowania
20 min
czas oczekiwania
1 min
Czas gotowania
28 min

Etapy przygotowania

  1. Dodaj wszystkie składniki do robota kuchennego. Miksuj, aż do uzyskania chropowatej konsystencji.
  2. Odstaw mieszaninę do lodówki na 1 godzinę.
  3. Odmierz 2 łyżki mieszanki falafel i ostrożnie rozwałkuj na placki lub uformuj kulki. Lekko spryskaj oliwą wierzch i spód falafeli.
  4. Rozgrzej Air Fryer do 190°C  przez 5 minut.
  5. Spryskaj lekko oliwą kosz Air Fryer, aby zapobiec przywieraniu, a następnie umieść połowę falafeli w koszu Air Fryer. Piecz przez 14 minut, odwracając w połowie czasu pieczenia. Powinny być chrupiące i ekko brązowe na zewnątrz. Powtórz z pozostałymi falafelami.
  6. Podawać na gorąco z jogurtem i sosem tahini lub ułożyć falafele w picie z wybranymi dodatkami i sosami.

Dodatkowe informacje

*Sos jogurtowy

150 g jogurtu greckiego (±½ szklanki)

1 ząbek czosnku (mielony)

1 cytryna (otarta skórka i wyciśnięty sok)

15 ml oliwy z oliwek (±1 łyżka)

15 ml świeżo posiekanego koperku (±1 łyżka)

Sól i pieprz do smaku

**Sos tahini

120 ml tahini

1 ząbek czosnku (zmiażdżony)

15 ml soku z cytryny (±1 łyżka)

30 ml ciepłej wody (plus więcej w razie potrzeby) (±2 łyżki)

Sól i pieprz do smaku

Dodaj do moich przepisów Drukuj przepis
Składniki

Dla 12 porcji

  • 425 g ciecierzycy z puszki
  • 1 mała żółta cebula (ok. 100 g)
  • 3 ząbki czosnku
  • 15 g natki pietruszki
  • 15 g liści kolendry
  • 15 g cebuli dymki
  • 5 g mielonej kolendry
  • 5 g mielonego kminku
  • 2 g soli
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 30 ml mąki kokosowej

Do podania (opcjonalnie)

  • Sos jogurtowy*
  • Sos tahini**
  • Chleb pita, posiekana sałata, pokrojona czerwona cebula, pokrojone pomidory, plasterki ogórka, pokruszona feta
Odkryj nasze produkty w najnowszym Katalogu Jesień - Zima 2024/25
Pokaż
  • Szybka dostawa
  • Ochrona kupujących & ochrona danych
  • Bezpieczna płatność z szyfrowaniem SSL