Wstecz
Falafel
Etapy przygotowania
- Dodaj wszystkie składniki do robota kuchennego. Miksuj, aż do uzyskania chropowatej konsystencji.
- Odstaw mieszaninę do lodówki na 1 godzinę.
- Odmierz 2 łyżki mieszanki falafel i ostrożnie rozwałkuj na placki lub uformuj kulki. Lekko spryskaj oliwą wierzch i spód falafeli.
- Rozgrzej Air Fryer do 190°C przez 5 minut.
- Spryskaj lekko oliwą kosz Air Fryer, aby zapobiec przywieraniu, a następnie umieść połowę falafeli w koszu Air Fryer. Piecz przez 14 minut, odwracając w połowie czasu pieczenia. Powinny być chrupiące i ekko brązowe na zewnątrz. Powtórz z pozostałymi falafelami.
- Podawać na gorąco z jogurtem i sosem tahini lub ułożyć falafele w picie z wybranymi dodatkami i sosami.
Dodatkowe informacje
*Sos jogurtowy
150 g jogurtu greckiego (±½ szklanki)
1 ząbek czosnku (mielony)
1 cytryna (otarta skórka i wyciśnięty sok)
15 ml oliwy z oliwek (±1 łyżka)
15 ml świeżo posiekanego koperku (±1 łyżka)
Sól i pieprz do smaku
**Sos tahini
120 ml tahini
1 ząbek czosnku (zmiażdżony)
15 ml soku z cytryny (±1 łyżka)
30 ml ciepłej wody (plus więcej w razie potrzeby) (±2 łyżki)
Sól i pieprz do smaku
Składniki
Dla 12 porcji
- 425 g ciecierzycy z puszki
- 1 mała żółta cebula (ok. 100 g)
- 3 ząbki czosnku
- 15 g natki pietruszki
- 15 g liści kolendry
- 15 g cebuli dymki
- 5 g mielonej kolendry
- 5 g mielonego kminku
- 2 g soli
- 5 g proszku do pieczenia
- 30 ml mąki kokosowej
Do podania (opcjonalnie)
- Sos jogurtowy*
- Sos tahini**
- Chleb pita, posiekana sałata, pokrojona czerwona cebula, pokrojone pomidory, plasterki ogórka, pokruszona feta