Wstecz
DORSZ NA PARZE Z SEZONOWYMI WARZYWAMI
Etapy przygotowania
- Wlać 400 ml wody i 10 g czarnej herbaty do podstawy Micro Niezbędnika Maxi.
- Umyć marchewki i obrać cebulę. Marchewki zetrzeć na spiralki przy użyciu Mini Fusion Spiralki. Cebule przekroić na pół i umieścić je w Sicie Głębokim.
- Posiekać 2 g czarnej, liściastej herbaty za pomocą Supersonic Rozdrabniacza. Wyjąć wkładkę ostrza i dodać do rozdrobnionej herbaty sól morską. Pokroić dorsza na sześć kawałków, natrzeć przygotowaną w Rozdrabniaczu mieszanką i umieścić w Sicie Niskim.
- Ułożyć oba Sita do podstawy Micro Niezbędnika, przykryć i gotować w kuchence mikrofalowej przez 12 minut moc 900W. Po ugotowaniu odstawić na 5 minut.
- Przy użyciu Multi Szatkownicy Expres zetrzeć rzodkiewkę na cienkie plasterki.
- Podawać dorsza z gotowanymi warzywami i pokrojonymi rzodkiewkami. Doprawić pieprzem i skropić całość oliwą z oliwek.
Składniki
Dla 6 porcji
- 3 marchewki (± 300 g)
- 3 cebule (± 400 g)
- 12 g czarnej, liściastej herbaty (lub Earl Grey)
- 1 łyżeczka soli (± 5 ml)
- 600 g świeżego filetu z dorsza (lub innej białej ryby)
- 1 pęczek rzodkiewek
- Pieprz
- Oliwa z oliwek (do podania)