Bądź Gospodynią

Wybierz język

Wstecz

DOMOWY MAJONEZ

Dodaj do moich przepisów
całkowity czas
2 min
trudność
łatwy
czas przygotowania
2 min

Etapy przygotowania

  1. Do Kuchcika Plus włożyć musztardę, żółtka, sól, pieprz oraz 45ml oleju, nałożyć pokrywę, nastawić pokrętło zmiany biegów w pozycji I i ubijać przez około 10 sekund.
  2. Przymocować lejek do pokrywy Kuchcika Plus, wlać pozostały olej i nieprzerwanie ubijać na I biegu.
  3. Dodać łyżkę octu, przestawić pokrętło zmiany biegów na II bieg i ubijać przez kolejne 10 sekund.
  4. Jeśli lubisz gęsty majonez to poprzestać na tych czynnościach. Jeśli ma być on bardziej płynny, dolać przez lejek jeszcze ok 15-30ml wody i ubijać w trybie II przez kilka sekund.

Dodatkowe informacje

Możesz urozmaicić majonez poprzez różne wariacje smakowe, dodając ulubione dodatki pod koniec procesu ubijania:

Sos koktajlowy:

30 ml ketchupu, 10 ml whisky lub koniaku i 5 ml sosu Worcestershire

Sos czosnkowy:

2 ząbki czosnku (obranego i wyciśniętego) i łyżeczka papryki w proszku

Zielony sos:

5-6 gałązek posiekanych ziół (natka pietruszki, szczypiorek, kolendra)

Sos tatarski:

50 g pokrojonych ogórków konserwowych, 2 łyżki pokrojonych kaparów, 2-3 gałązki posiekanych ziół (natka pietruszki, szczypiorek, estragon), i szczypta chili

Sos cytrynowy:

Zastąpić 15 ml octu łyżką cytryny oraz zetrzeć skórkę z połówki cytryny

Sos curry:

1 łyżeczka curry w proszku

Sos chrzanowy:

1 łyżeczka tartego chrzanu

Dodaj do moich przepisów Drukuj przepis
Składniki

Dla 8 porcji

  • 45 ml ostrej musztardy
  • 2 żółtka
  • 2 ml soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 300 ml oleju (słonecznikowego lub rzepakowego)
  • 15 ml octu
Odkryj nasze produkty w najnowszym Katalogu Jesień - Zima 2024/25
Pokaż
  • Szybka dostawa
  • Ochrona kupujących & ochrona danych
  • Bezpieczna płatność z szyfrowaniem SSL