Wstecz
DOMOWY MAJONEZ
Etapy przygotowania
- Do Kuchcika Plus włożyć musztardę, żółtka, sól, pieprz oraz 45ml oleju, nałożyć pokrywę, nastawić pokrętło zmiany biegów w pozycji I i ubijać przez około 10 sekund.
- Przymocować lejek do pokrywy Kuchcika Plus, wlać pozostały olej i nieprzerwanie ubijać na I biegu.
- Dodać łyżkę octu, przestawić pokrętło zmiany biegów na II bieg i ubijać przez kolejne 10 sekund.
- Jeśli lubisz gęsty majonez to poprzestać na tych czynnościach. Jeśli ma być on bardziej płynny, dolać przez lejek jeszcze ok 15-30ml wody i ubijać w trybie II przez kilka sekund.
Dodatkowe informacje
Możesz urozmaicić majonez poprzez różne wariacje smakowe, dodając ulubione dodatki pod koniec procesu ubijania:
Sos koktajlowy:
30 ml ketchupu, 10 ml whisky lub koniaku i 5 ml sosu Worcestershire
Sos czosnkowy:
2 ząbki czosnku (obranego i wyciśniętego) i łyżeczka papryki w proszku
Zielony sos:
5-6 gałązek posiekanych ziół (natka pietruszki, szczypiorek, kolendra)
Sos tatarski:
50 g pokrojonych ogórków konserwowych, 2 łyżki pokrojonych kaparów, 2-3 gałązki posiekanych ziół (natka pietruszki, szczypiorek, estragon), i szczypta chili
Sos cytrynowy:
Zastąpić 15 ml octu łyżką cytryny oraz zetrzeć skórkę z połówki cytryny
Sos curry:
1 łyżeczka curry w proszku
Sos chrzanowy:
1 łyżeczka tartego chrzanu
Składniki
Dla 8 porcji
- 45 ml ostrej musztardy
- 2 żółtka
- 2 ml soli
- 1 szczypta pieprzu
- 300 ml oleju (słonecznikowego lub rzepakowego)
- 15 ml octu