Bądź Gospodynią

Wybierz język

Wstecz

DOMEK Z PIERNIKA

Dodaj do moich przepisów
całkowity czas
1:03 godziny
trudność
łatwy
czas przygotowania
50 min
czas oczekiwania
1 min
Czas gotowania
12 min

Etapy przygotowania

  1. Nastaw piekarnik na 200°C  z termoobiegiem.
  2. W misce Maximilian  4.5L wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny i mieszankę przypraw. Dodaj miód, żółtka i mleko, a następnie wymieszaj wszystko Neo Silikonową Łyżką. Kontynuuj wyrabianie ciasta rękami, aż uzyskasz jednolite ciasto.
  3. Posyp Stolnicę odrobiną mąki, a następnie rozwałkuj połowę ciasta Wałkiem do ciasta (wypełnionym zimną wodą), z Nakładkami 6mm. W przypadku gdy ciasto zacznie się kleić, posyp je odrobiną mąki by nie przywierało do stolnicy.
  4. Wytnij Neo szpatułką przód domku, 1 ścianę boczną i 1 dach.
  5. Rozwałkuj drugą połowę ciasta i wytnij tył domu, drugą ścianę boczną i drugi kawałek dachu.
  6. Umieść wszystkie elementy domku na Silikonowej macie premium (ułożonej na zimnej kratce z piekarnika) i posmaruj je skondensowanym mlekiem lub mieszanką żółtka z 1 łyżką wody.
  7. Piec przez 10 do 12 minut. Następnie pozwól ciastu ostygnąć.
  8. Przygotuj lukier królewski za pomocą Trzepaczki z zestawu uzupełniającego Klik Klak: wymieszaj białko jaja z 75 g cukru pudru i kilkoma kroplami soku z cytryny. Lukier musi być bardzo gęsty, ale musi być też wystarczająco płynny, aby można go było użyć do dekoracji. Jeśli jest zbyt płynny, dodaj trochę cukru pudru; jeśli jest zbyt gęsty, dodaj sok z cytryny.
  9. Nałóż lukier królewski do Pisaka Dekoratora, a następnie użyj go do złożenia (jako kleju), i do dekoracji piernika. Pozostaw lukier królewski do wyschnięcia przez co najmniej 1 godzinę.

Dodatkowe informacje

Wskazówka: Użyj resztek ciasta, aby zrobić pierniczki.

* Jeśli nie możesz znaleźć gotowej mieszanki przypraw piernikowych, możesz zrobić j samodzielnie, mieszając 2 łyżeczki imbiru w proszku, 2 łyżeczki mielonego cynamonu, 1 łyżeczki mielonego kardamonu, 2 szczypiec startej gałki muszkatołowej i 2 szczypty wanilii w proszku.

Dodaj do moich przepisów Drukuj przepis
Składniki
  • 600 g mąki pszennej
  • 120 g cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • Skórka z połowy z cytryny
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 350 g miodu
  • 2 zółtka
  • 90 ml mleka
  • 50 ml niesłodzonego mleka skondensowanego lub 1 żółtko wymieszane z 1 łyżką wody

Lukier królewski

  • 1 łyżka białek
  • 75 g cukru pudru
  • Kilka kropel soku z cytryny
Odkryj nasze produkty w najnowszym Katalogu Jesień - Zima 2024/25
Pokaż
  • Szybka dostawa
  • Ochrona kupujących & ochrona danych
  • Bezpieczna płatność z szyfrowaniem SSL