Wstecz
CZEKOLADOWE TRUFLE
Etapy przygotowania
- Połam czekoladę na kawałki a masło podziel na 4-5 części. Przełóż oba składniki do Micro Nova Dzbanka 1l, przykryj i podgrzewaj w kuchence mikrofalowej nastawionej na moc 600 W przez 2 minuty. Odstaw na 1 minutę, a następnie wymieszaj zawartość tak, by powstała jednolita konsystencja.
- Dodaj żółtka, cukier waniliowy i wymieszaj energicznie przy pomocy Neo Trzepaczki Pionowej.
- Powstałą masę przełóż do lodówki na min 1,5 godziny, by stężała. Następnie wyjmij ją z lodówki, uformuj około 40 trufli wielkości wiśni i obtocz je w kakao.
- Przechowuj trufle w lodówce, w Pojemniku do mrożenia 1l.
Składniki
Dla 5 porcji
- 250 g gorzkiej czekolady
- 125 g masła
- 2 żołtka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego (ok. 10 ml)
- 100 g cukru pudru
- 30 g kakao (bez cukru)