Wstecz
Czekoladowe ciastka kokosowe bez pieczenia
Etapy przygotowania
- Z suszonych daktyli usuń pestki i pokrój je na ćwiartki.
- W Misce do ciasta Plus 1L wymieszaj suszone daktyle z gorącą herbatą i odstaw na 1 godzinę.
- Odsącz daktyle za pomocą Podwójnego sita, dociskając Neo Silikonową Łyżką. Następnie, używając SuperSonic Rozdrabniacza zblenduj je.
- W misce Maximilian 2,75L wymieszaj zawartość SuperSonic Rozdrabniacza z proszkiem migdałowym i wiórkami kokosowymi, używając do tego celu Neo Silikonowej Łyżki. Uformuj z tej mieszanki sześć kulek i umieść po jednej w każdym zagłębieniu formy Silikonowe Babeczki. Używając palców, dociśnij ciasto do dna i boków, aby pokryć wnętrze wgłębień do połowy wysokości.
- Pokrusz gorzką czekoladę na kawałki, wsyp ją do czystej miski Maximilian i dodaj cukier puder.
- Wlej mleko sojowe do Micro Nova Dzbanka 1 L, przykryj i gotuj w kuchence mikrofalowej przez 1 min. 30 sek. przy mocy 600 W. Wlej gorące mleko sojowe do wcześniej pokruszonej, gorzkiej czekolady, odstaw na 30 sekund, a następnie wymieszaj za pomocą Neo Trzepaczki pionowej, aż czekolada się rozpuści.
- Podziel tę mieszankę równomiernie i wylej na ciasto w sześciu zagłębieniach formy Silikonowe Babeczki. Posyp wiórkami kokosowymi i odstaw do lodówki na 2-3 godziny.
- Delikatnie wyjmij z formy i podawaj z lodami kokosowymi lub waniliowymi.
Składniki
Dla 6 porcji
- 100 g suszonych daktyli lub suszonych fig
- 250 ml gorącej herbaty
- 50 g migdałów w proszku
- 30 g wiórków kokosowych
- 150 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka cukru pudru
- 100 ml mleka sojowego
- 1 łyżka wiórków kokosowych do dekoracji