Wstecz
CZEKOLADOWE CHOINKI
Etapy przygotowania
- Połamaną na równe kawałki czekoladę umieścić w Micro Nova Dzbanku 1l. Dodać wodę, przykryć i gotować w kuchence mikrofalowej przez 2 minut, moc 350 W.
- Dodać masło, wymieszać z czekoladą i odstawić na bok.
- W drugim Micro Nowa Dzbanku 1l, wymieszać cukier i mąkę. Zrobić wgłębienie na środku i dodać jajko oraz roztopioną czekoladę. Ubijać, a następnie dodać mleko.
- Posmarować wnętrza 4 rożków Rożkomanii, wykorzystując jeden ze sposobów podanych w składnikach przepisu. Umieścić rożki Rożkomanii w kubkach (bezpiecznych do używania w kuchence mikrofalowej), wypełnić je do połowy i wstawić do kuchenki mikrofalowej.
- Gotować Rożkomanię (wszystkie rożki jednocześnie), przez około 2 minuty, moc 500 W. Pozostawić do ostygnięcia na 5 do 10 minut (w zależności od wybranej opcji posmarowania wnętrza Rożkomanii), i następnie udekorować wedle uznania.
- Poniżej kilka pomysłów na dekorację:
- Za pomocą Multi Szatkownicy Expres zetrzyj czekoladę na czekoladowe wiórki, które następnie przykleisz do posmarowanych roztopioną czekoladą rożków. Możesz posypać również orzechami (Przed gotowaniem rożki Rożkomanii należy posmarować masłem i posypać mąką).
- Zrób „śnieg” z lukru (30 g cukru pudru i kilka kropli soku z cytryny), (Przed gotowaniem rożki Rożkomanii należy posmarować wewnątrz masłem).
- Obsypać ugotowane rożki kakao (Przed gotowaniem niczym nie wypełniać).
Składniki
Dla 8 porcji
- 50 g gorzkiej czekolady
- 15 g wody
- 25 g masła
- 40 g cukru
- 60 g mąki + 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka 3,2%
3 opcje posmarowania Rożków Rożkomanii od wewnątrz
- 15 g roztopionego masła posmarować wnętrze rożka, następnie posypać mąką (około 1 łyżka), po upieczeniu odstawić na 5 minut
- 15 g roztopionego masła posmarować wnętrze rożka (odstawić po upieczeniu na 5 minut).
- Niesmarowanie wnętrza rożka i odstawienie po upieczeniu na 10 minut.