Wstecz
Czekoladowe brownie z orzechami pekan
Czekoladowe brownie z orzechami pekan ma przyjemnie klejącą się konsystencję oraz stanowi idealne połączenie puszystego ciasta i chrupiących orzechów pekan.
Etapy przygotowania
- Nastaw piekarnik na 180°C (bez funkcji termoobiegu).
- Połam czekoladę na kawałki i umieścić w naczyniu do kuchenki mikrofalowej (np. Micro Nova Dzbanku 1l). Dodaj masło, przykryj i podgrzewaj na kuchence przez 3-4 minuty do uzyskania płynnej konsystencji. Następnie odstaw na 1 minutę.
- Za pomocą Kuchcika Plus ubijaj jajka z cukrem przez około 10 sekund. Dodaj sól, mąkę i ubijaj przez kolejne 10 sekund.
- Za pomocą Neo Trzepaczki Pionowej wymieszaj masło i czekoladę na gładką masę, następnie delikatnie przelej wszystko do Kuchcika Plus. Dodaj orzechy pekan. Wymieszaj delikatnie Neo Silikonową Łyżką.
- Umieść formę Silikonowe Brownie na zimnej kratce z piekarnika. Przełóż masę do formy i wstaw na dolną półkę piekarnika. Piecz przez około 25 minut.
- Odstaw na 30 minut, następnie wyjmij z formy i serwuj.
Dodatkowe informacje
Czas na chwilę dekadencji! Czekoladowe brownie z orzechami pekan ma przyjemnie klejącą się konsystencję oraz stanowi idealne połączenie puszystego ciasta i chrupiących orzechów pekan. Wypełnione po brzegi aromatyczną czekoladą, zadowoli każdego łasucha. Do przygotowania brownie potrzebujesz tylko kilku prostych składników, a ciasto przygotujesz dosłownie w kilka minut.
Wskazówka: Chcesz wnieść się na wyższy poziom cukiernictwa? Dekadencja nie zna granic, podawaj brownie na ciepło z porcją lodów waniliowych, lub z roztopioną czekoladą na wierzchu – smacznego!
Składniki
Dla 4 porcji
- 180 g gorzkiej czekolady
- 150 g masła
- 4 średnie jajka
- 200 g cukru
- 1 szczypta soli
- 100 g mąki pszennej
- 100 g orzechów pekan