Wstecz
CIASTO MARCHEWKOWE
Etapy przygotowania
- Rozgrzać piekarnik do 180°C bez konwekcji.
- Marchewki obrać i zetrzeć na Tarce Fusion z końcówką słupki.
- W Misce do ciasta Plus 3,5l dobrze wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, imbir i sól używając Neo Trzepaczki pionowej.
- Wlać olej, wymieszać Neo Silikonową Łyżką. Dodać startą marchewkę, dobrze wymieszać, a następnie dodawać jajka po kolei.
- Nasmarować i posypać mąką Ultra Pro Brytfankę 1,8l. Wlać przygotowane ciasto do Ultra Pro Brytfanki 1,8l umieszczonej na zimnej kratce z piekarnika.
- Ustawić kratkę z piekarnika na najniższym poziomie i piec bez przykrycia przez 60 minut.
Dodatkowe informacje
Prostota jest najlepsza z tym ciastem marchewkowym bez dodatków. Ciesz się nim jako lekkim deserem z kremem lub lodami lub opiecz go i posmaruj masłem na pyszne śniadanie.
Składniki
Dla 8 porcji
- 300 g marchewek
- 250 g mąki
- 150 g cukru
- 10 ml proszku do pieczenia
- 5 ml cynamonu
- 5 ml imbiru mielonego
- 1 szczypta soli
- 150 ml oleju (słonecznikowego lub rzepakowego)
- 3 jajka (średnie)