Bądź Gospodynią

Wybierz język

Wstecz

Ciastka z parmezanem

Dodaj do moich przepisów
całkowity czas
55 min
trudność
łatwy
czas przygotowania
20 min
czas oczekiwania
25 min
Czas gotowania
10 min

Etapy przygotowania

  1. Zetrzyj parmezan za pomocą Tarki Grate N Store. Pokrój masło na kawałki.
  2. W dużej misce wymieszaj starty parmezan, mąkę, tymianek, sól i masło, a następnie wymieszaj czubkami palców do uzyskania  piaszczystej konsystencji. Dodaj żółtko i wodę i ugniataj, aż uzyskasz jednolite ciasto. Przykryj i schładzaj przez 15 minut.
  3. Rozgrzej piekarnik do 180°C w trybie termoobiegu, w razie potrzeby  w razie potrzeby wyjmując ruszt.
  4. Posyp Stolnicę niewielką ilością mąki, a następnie rozwałkuj ciasto za pomocą Wałka do ciasta wypełnionego zimną wodą i wyposażonego w Foremki do ciasta 3 mm. Jeśli to konieczne, posyp ciasto odrobiną dodatkowej mąki, aby ciasto nie przyklejało się do wałka.
  5. Używając wybranych foremek do ciastek, wytnij ciasto i umieść ciasteczka na Silikonowej Macie Premium (ustawionej na zimnym ruszcie piekarnika lub metalowej blasze do pieczenia).
  6. Piecz przez 10 minut, a następnie pozostaw do ostygnięcia na 10 minut.
Dodaj do moich przepisów Drukuj przepis
Składniki

Dla 6 porcji

  • 75 g parmezanu
  • 60 g masła
  • 100 g mąki uniwersalnej (±¾ szklanki)
  • 5 ml suszonego tymianku (±1 łyżeczka)
  • 2 ml soli
  • 1 żółtko
  • 10 ml wody
Odkryj nasze produkty w najnowszym Katalogu Jesień - Zima 2024/25
Pokaż
  • Szybka dostawa
  • Ochrona kupujących & ochrona danych
  • Bezpieczna płatność z szyfrowaniem SSL