Wstecz
Chrupiące chipsy ziemniaczane
Etapy przygotowania
- W dużym garnku na średnim ogniu rozgrzej olej do temperatury 175°C.
- Używając wkładki z ostrzem w kształcie V, ustaw okrągłe pokrętło Multi Szatkownicy na 1 i pokrętło trójkątne na “zamknięte”.
- Używając Wielofunkcyjnego Uchwytu, pokrój ziemniaki na cienkie plastry – chipsy i umieść w misce wypełnionej zimną wodą, aby zapobiec brązowieniu. Odsącz dobrze ziemniaki, osusz je i smaż partiami przez ok. 6-10 minut lub do uzyskania chrupkości, wyjmując chipsy w miarę jak się zarumienią.
- Natychmiast po wyjęciu ze smażenia, doprawić solą i pieprzem.
Dodatkowe informacje
TIP:
Jeśli chcesz zrobić chipsy w zdrowszej opcji, wymieszaj chipsy w średniej misce z 30 ml/±2 łyżkami oliwy z oliwek extra virgin, rozłóż w jednej warstwie na blasze i piecz w temp. 205°C przez 20-25 minut, lub do zarumienienia i chrupkości.
Składniki
Dla 4 porcji
- 2 l oleju roślinnego
- 450 g obranych ziemniaków
- Sól i pieprz do smaku