Chlebek bananowy
Klasyczny chlebek bananowy to idealna przekąska do popołudniowej herbaty. Dzięki zastosowaniu mąki gryczanej chlebek jest bezglutenowy. Chlebek to również pyszny sposób na wykorzystanie nadmiaru bardzo dojrzałych bananów.
Etapy przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 170°C
- W SuperSonic Rozdrabniaczu Extra zmiksuj banany, jogurt, jajka, miód i olej.
- W Misce do ciasta Plus 3,5 l wymieszaj mąkę gryczaną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i brązowy cukier.
- Za pomocą Neo Silikonowej Łyżki przełóż zawartość z rozdrabniacza do miski.
- Nasmaruj spód Ultra Pro 2 l masłem i posyp 2 łyżkami mąki gryczanej.
- Wlej zawartość z Miski do ciasta Plus 3,5 l do Ultra Pro.
- Dodatkowego banana obierz ze skórki i pokrój w plasterki i umieść na wierzchu ciasta. Piec przez 50 – 60 minut.
- Pozostaw do ostygnięcia przed podaniem.
Dodatkowe informacje
Klasyczny chlebek bananowy to idealna przekąska do popołudniowej herbaty. Dzięki zastosowaniu mąki gryczanej chlebek jest bezglutenowy. Chlebek to również pyszny sposób na wykorzystanie nadmiaru bardzo dojrzałych bananów.
Możesz również urozmaicić swój chlebek następującymi składnikami:
· Limonka – jeżeli uznasz, że chlebek bananowy jest zbyt słodki, cierpkość cytrusów pomoże zbalansować słodycz.
· Śmietana – obfita warstwa śmietany nawilży chlebek i doda mu charakteru.
· Jagody – banany i jagody to doskonałe połączenie, zwłaszcza w chlebku bananowym.
· Czekolada – po dodaniu kawałków czekolady do przepisu trudno będzie wrócić do oryginału 😉
Dla 8 porcji
- 300 g bananów
- 125 g jogurtu
- 2 jajka
- 50 g miodu
- 4 łyżki oleju
- 250 g mąki gryczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0.5 łyżeczka sody oczyszczonej
- 125 g brązowego cukru
- 20 g masła
- 2 łyżeczki mąki gryczanej
- 1 banan