Bądź Gospodynią

Wybierz język

Wstecz

CHLEB PIWNY

Dodaj do moich przepisów
całkowity czas
1:05 godziny
trudność
łatwy
czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
1 godziny

Etapy przygotowania

  1. Nastawiamy piekarnik na 200°C, opiekanie z góry i dołu, bez funkcji grilla i termoobiegu.
  2. Do Miski do ciasta plus 3,5L wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sól i pestki. Mieszamy suche składniki Mini Silikonową Łyżką.
  3. Do suchych składników wlewamy 500ml jasnego piwa. Mieszamy Mini Silikonową Łyżką aż do połączenia składników (około 2-3 minuty).
  4. Przelewamy powstałą masę do Ultra Pro Brytfanki 1,8L ustawionej na zimnej kratce z piekarnika.
  5. Wierzch ciasta polewamy wodą i posypujemy pozostałymi pestkami.
  6. Wstawiamy do piekarnika na około 45 minut.
  7. Po upieczeniu czekamy kilka min przed wyjęciem chleba z formy.
Dodaj do moich przepisów Drukuj przepis
Składniki

Dla 10 porcji

  • 600 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki soli
  • 150 g ulubionych pestek
  • 500 ml piwa
  • 1 łyżka wody

Do nasmarowania Ultra Pro Brytfanki

  • 15 g masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
Odkryj nasze produkty w najnowszym Katalogu Jesień - Zima 2024/25
Pokaż
  • Szybka dostawa
  • Ochrona kupujących & ochrona danych
  • Bezpieczna płatność z szyfrowaniem SSL