Wstecz
CHLEB PIWNY
Etapy przygotowania
- Nastawiamy piekarnik na 200°C, opiekanie z góry i dołu, bez funkcji grilla i termoobiegu.
- Do Miski do ciasta plus 3,5L wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sól i pestki. Mieszamy suche składniki Mini Silikonową Łyżką.
- Do suchych składników wlewamy 500ml jasnego piwa. Mieszamy Mini Silikonową Łyżką aż do połączenia składników (około 2-3 minuty).
- Przelewamy powstałą masę do Ultra Pro Brytfanki 1,8L ustawionej na zimnej kratce z piekarnika.
- Wierzch ciasta polewamy wodą i posypujemy pozostałymi pestkami.
- Wstawiamy do piekarnika na około 45 minut.
- Po upieczeniu czekamy kilka min przed wyjęciem chleba z formy.
Składniki
Dla 10 porcji
- 600 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki soli
- 150 g ulubionych pestek
- 500 ml piwa
- 1 łyżka wody
Do nasmarowania Ultra Pro Brytfanki
- 15 g masła
- 1 łyżka mąki pszennej