Wstecz
Chleb Piwny
Najprostszy chleb piwny
Etapy przygotowania
- Nastawiamy piekarnik na 200°C, opiekanie z góry i dołu, bez funkcji grilla
i termoobiegu. - Do miski do ciasta plus 3,5L wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sól i
pestki. Mieszamy suche składniki Mini Silikonową Łyżką. - Do suchych składników wlewamy 500ml jasnego piwa. Mieszamy Mini
Silikonową Łyżką aż do połączenia składników (około 2-3 minuty). - Przelewamy powstałą masę do Ultra Pro Brytfanki 1,8L ustawionej na
zimnej kratce z piekarnika. - Wierzch ciasta polewamy wodą i posypujemy pozostałymi pestkami.
- Wstawiamy do piekarnika na około 45 minut.
- Po upieczeniu czekamy kilka min przed wyjęciem chleba z formy.
Dodatkowe informacje
Ultra Pro Brytfanki 1,8l pozwala w łatwy i szybki sposób upiec chleb oraz idealnie sprawdzi się do pieczenia ciast, pasztetów, zup i potrawek.
Składniki
Dla 10 porcji
- 600 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki soli
- 150 g ulubionych pestek
- 500 ml piwa
- 1 łyżka wody
Do wysmarowania Ultra Pro Brytfanki
- 15 g masła
- 1 łyżka mąki pszennej