Wstecz
Burgery z kurczakiem kolendrą i jalapeño
Etapy przygotowania
- Umieść dymkę, kolendrę, jalapeno i czosnek w SuperSonic Rozdrabniaczu Extra i drobno posiekaj.
- Umieść posiekaną zawartość rozdrabniacza i wszystkie pozostałe składniki w misce i wymieszaj do dokładnego połączenia.
- Równomiernie podziel masę na 4 porcje i uformuj z niej burgery za pomocą Praski do hamburgerów.
- Przygotowanie przy użyciu Micro Pro Grilla:
Umieść 2 burgery w urządzeniu MicroPro Grill. Umieść pokrywę w pozycji grill/niski i podgrzewaj w kuchence mikrofalowej przez 4 minuty z mocą 900 watów. Odwróć burgery i podgrzewaj w kuchence mikrofalowej przez kolejne 4 minuty lub do uzyskania złotego koloru i temperatury wewnętrznej 74°C. Powtórz z pozostałymi 2 burgerami. - Przygotowanie na kuchence:
Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, dodając niewielką ilość oleju w razie potrzeby. Smaż burgery przez 5-6 minut. Odwróć burgery i smaż przez 5-6 minut lub do momentu, aż osiągną temperaturę wewnętrzną 74°C. - Zdejmij burgery z patelni i odstaw na 5-10 minut przed podaniem.
- Podawaj burgery w bułkach z wybranymi dodatkami.
Składniki
Dla 4 porcji
- 4 cebule dymki lub szczypior (grubo posiekane)
- 1 pęczek kolendry
- 1 jalapeño (z nasionami)
- 2 ząbki czosnku
- 450 g mielonego kurczaka lub indyka
- 1 limonka ( stata skórka i sok)
- 5 ml mielonego kminu rzymskiego (±1 łyżeczka)
- 5 ml mielonej papryki (±1 łyżeczka)
- 50 g wybranego rozdrobnionego sera (±½ szklanki)
- Sól i pieprz do smaku
Do podania
- Bułki do burgerów, guacamole, sałata, plasterki pomidora, plasterki czerwonej cebuli, ostry sos meksykański...