Bądź Gospodynią

Wybierz język

Wstecz

Burgery z grillowanym serem halloumi

Dodaj do moich przepisów
całkowity czas
25 min
trudność
łatwy
czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
10 min

Przepis na szybkiego wegetariańskiego burgera z serem halloumi i warzywami.

Etapy przygotowania

  1. Włóż umytą pietruszkę do SuperSonic Rozdrabniacza Wysokiego i drobno posiekaj. Odłóż ½ łyżki na później. Pozostałą pietruszkę włóż do miski, dodaj skórkę z cytryny, tymianek, olej i wszystko wymieszaj. Dodaj pokrojony w plasterki ser halloumi i marynuj przez 2 godziny.
  2. Wyjmij plasterki halloumi z marynaty, a następnie umieść je w Micro Grillu; przykryj pokrywką i grilluj przez 4-5 minut z mocą 1000 W. Odwróć na drugą stronę i grilluj przez kolejne 2-3 minuty.
  3. Bakłażan lub cukinię pokrój w plastry używając Multi Szatkownicy Junior (grubość III). Posmaruj olejem dno Micro Grilla za pomocą Silikonowego Pędzelka i grilluj przez 2 minuty z każdej strony.
  4. Bułki przekrój na pół i grilluj przez chwilę. Następnie uformuj swojego burgera; dolna połowa z sałatą i bakłażanem lub cukinią, halloumi na wierzchu, a następnie plasterki ogórka lub pomidora.
  5. Wymieszaj razem wszystkie składniki na dip oraz dodaj ½ łyżki natki pietruszki. Połóż łyżeczkę sosu na halloumi i złóż burgera.

Dodatkowe informacje

Wspaniałą rzeczą w potrawach z grilla jest to, że istnieje tak wiele możliwości przygotowania zdrowych posiłków.

Halloumi to wszechstronny ser, który jest idealnym towarzyszem dań z grilla, dodatkowo można go łączyć z wieloma innymi składnikami.

Wskazówka: poszukaj pysznych resztek i nadwyżek składników z lodówki i wykorzystaj je jako dodatki do Twojego burgera. Papryka, grzyby, awokado lub cebula zdecydowanie mogą zająć honorowe miejsce.

Lubisz eksperymentować w kuchni z wegetariańskimi burgerami? Możesz użyć również do przygotowania burgerów grzybów portobello z dodatkiem grillowanych warzyw. Fani mięsnych potraw mogą zastąpić halloumi grillowaną piersią z kurczaka. Bułki ze sklepu proponujemy zastąpić domowymi, które z łatwością przygotujesz dzięki przepisowi na idealnie mięciutkie bułki.

Dodaj do moich przepisów Drukuj przepis
Składniki

Dla 4 porcji

    Marynata

    • 0.5 pęczka natki pietruszki
    • 0.5 łyżeczka łyżeczki tymianku
    • 0.5 łyżeczka łyżeczki startej skórki z cytryny
    • 4 łyżki oleju słonecznikowego

    Burgery

    • 200 g sera halloumi
    • 2 bułki do burgerów
    • 4 liście sałaty
    • 0.5 bakłażana lub cukinii
    • 0.5 łyżka oleju słonecznikowego
    • 0.5 ogórka lub 1 pomidor

    Dip

    • 100 g jogurtu naturalnego
    • 50 g kwaśnej śmietany
    • 0.5 łyżeczka startej skórki z cytryny
    • sól i pieprz
    • szczypta cukru
    Odkryj nasze produkty w najnowszym Katalogu Jesień - Zima 2024/25
    Pokaż
    • Szybka dostawa
    • Ochrona kupujących & ochrona danych
    • Bezpieczna płatność z szyfrowaniem SSL