Burgery z grillowanym serem halloumi
Przepis na szybkiego wegetariańskiego burgera z serem halloumi i warzywami.
Etapy przygotowania
- Włóż umytą pietruszkę do SuperSonic Rozdrabniacza Wysokiego i drobno posiekaj. Odłóż ½ łyżki na później. Pozostałą pietruszkę włóż do miski, dodaj skórkę z cytryny, tymianek, olej i wszystko wymieszaj. Dodaj pokrojony w plasterki ser halloumi i marynuj przez 2 godziny.
- Wyjmij plasterki halloumi z marynaty, a następnie umieść je w Micro Grillu; przykryj pokrywką i grilluj przez 4-5 minut z mocą 1000 W. Odwróć na drugą stronę i grilluj przez kolejne 2-3 minuty.
- Bakłażan lub cukinię pokrój w plastry używając Multi Szatkownicy Junior (grubość III). Posmaruj olejem dno Micro Grilla za pomocą Silikonowego Pędzelka i grilluj przez 2 minuty z każdej strony.
- Bułki przekrój na pół i grilluj przez chwilę. Następnie uformuj swojego burgera; dolna połowa z sałatą i bakłażanem lub cukinią, halloumi na wierzchu, a następnie plasterki ogórka lub pomidora.
- Wymieszaj razem wszystkie składniki na dip oraz dodaj ½ łyżki natki pietruszki. Połóż łyżeczkę sosu na halloumi i złóż burgera.
Dodatkowe informacje
Wspaniałą rzeczą w potrawach z grilla jest to, że istnieje tak wiele możliwości przygotowania zdrowych posiłków.
Halloumi to wszechstronny ser, który jest idealnym towarzyszem dań z grilla, dodatkowo można go łączyć z wieloma innymi składnikami.
Wskazówka: poszukaj pysznych resztek i nadwyżek składników z lodówki i wykorzystaj je jako dodatki do Twojego burgera. Papryka, grzyby, awokado lub cebula zdecydowanie mogą zająć honorowe miejsce.
Lubisz eksperymentować w kuchni z wegetariańskimi burgerami? Możesz użyć również do przygotowania burgerów grzybów portobello z dodatkiem grillowanych warzyw. Fani mięsnych potraw mogą zastąpić halloumi grillowaną piersią z kurczaka. Bułki ze sklepu proponujemy zastąpić domowymi, które z łatwością przygotujesz dzięki przepisowi na idealnie mięciutkie bułki.
Dla 4 porcji
Marynata
- 0.5 pęczka natki pietruszki
- 0.5 łyżeczka łyżeczki tymianku
- 0.5 łyżeczka łyżeczki startej skórki z cytryny
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
Burgery
- 200 g sera halloumi
- 2 bułki do burgerów
- 4 liście sałaty
- 0.5 bakłażana lub cukinii
- 0.5 łyżka oleju słonecznikowego
- 0.5 ogórka lub 1 pomidor
Dip
- 100 g jogurtu naturalnego
- 50 g kwaśnej śmietany
- 0.5 łyżeczka startej skórki z cytryny
- sól i pieprz
- szczypta cukru