Wstecz
Burger z łososia
Etapy przygotowania
- Umieść mielonego łososia, szczypiorek, koper, sól i pieprz w średniej misce i mieszaj, aż składniki dobrze się połączą.
- Podziel równomiernie mieszankę na 8 porcji i uformuj kotleciki za pomocą Praski do hamburgerów.
- Do dużej patelni wlej olej i postaw na średnim ogniu. Gdy olej będzie już gotowy do smażenia, smaż kotlety przez 3-4 min. z każdej strony lub do złotego koloru i do temperatury wewnętrznej 63°C.
- Zdejmij kotlety z patelni i odstaw na 5 minut. przed podaniem.
- W międzyczasie za pomocą Rozdrabniacza SuperSonic Wysokiego wyposażonego w nasadkę ostrza drobno posiekaj kolendrę. Zdejmij ostrze i załóż nasadkę mieszającą. Dodaj pozostałe składniki do majonezu z awokado, przykryj i pociągnij za sznurek, aż zawartość dobrze się połączy i będzie gładka.
- Podawaj koteciki w bułce burgerowej z majonezem awokado i wybranymi dodatkami.
Składniki
Dla 8 porcji
- 1 kg łososia mielonego (bez skóry)
- 1 pęczek koperku
- 30 ml szczypiorek
- Sól i pieprz do smaku
- 15 ml oliwa z oliwek do smażenia
Majonez Awokado
- 3 gałązki kolendry
- 1 duże dojrzałe awokado
- 75 g majonez
- 0.5 limonka (sok)
- sól i pieprz
Do podania
- Bułka burgerowa, pokrojona czerwona cebula, pokrojony ogórek, sałata...